Как технологиите помагат за решаването на проблем за $990 млрд.

Компания е разработила система за намаляване на разхищението на храни

Как технологиите помагат за решаването на проблем за $990 млрд.
672 ~ 2 мин. четене
Изхвърлянето на храна е един от големите проблеми в последните години. Около 1.3 млрд. тона храна, произведена за човешка консумация, не се използва или се губи всяка година, според организация на ООН, пише CNBC.

Икономическото въздействие на това разхищение е значимо, като според данни на организацията, загубите на хранителни продукти са в размер на приблизително $680 млрд. в големите икономически развити страни. За развиващите се страни тази цифра възлиза на около $310 млрд.

Компанията за софтуерни решения Winnow, която има офиси в Обединеното кралство, Сингапур, Китай и Обединените арабски емирства е разработила интелигентна технология, която позволява на професионалните кухни да наблюдават и намалят разхищението на храни, което да доведе до по-ниски разходи.

„В търговските кухни е много трудно човек да проследи какво се губи и защо се случва така“, обяснява Марк Зорнс, съосновател и главен изпълнителен директор на компанията. „Там е много натоварено постоянно. Ние предлагаме иновативна платформа за данни в кухнята, която да информира главния готвач за това как те могат да работят по-добре“.

Системата, разработена от Winnow, e относително проста. Скалата се поставя под кошчето за боклук на кухнята и се свързва с таблет Winnow. С няколко докосвания върху таблета, персоналът на кухнята идентифицира предметите, които току що са изхвърлили, и след това се връща към приготвянето на храната. 

„Ние предоставяме данни на място, където такива не съществуват. Опитваме се да предоставим тази информация по начин, който ще доведе до реални действия“, споделя Зорнс. Въздействието на технологията върху бизнеса може да бъде значителна. „Забелязваме, че когато кухните прилагат нашата система, и започнат да прилагат изведените решения, те в крайна сметка могат да намалят разхищението на продукти наполовина“, категоричен е Зорнс. 
Подкрепи Economic.bg