Как Турция и Аржентина опитват отново да спечелят инвеститорите

Страните предприемат коренно различни подходи за справяне с инфлацията и още не може да се каже кой е успешният

Как Турция и Аржентина опитват отново да спечелят инвеститорите

Снимка: БТА

976 ~ 3 мин. четене

През последните месеци Аржентина се бори ожесточено да спре срива на доверието сред инвеститорите към местното правителство, но засега страната губи битката.

През последните четими месеца Аржентина затъва във все по-дълбока и по-дълбока валутна криза. Песото е една от трите най-зле представящи се валути в света спрямо долара, нареждайки се до венецуелския боливар и турската лира. От началото на годината курсът на аржентинското песо падна с над 50% спрямо този на долара.

Турция страда от подобна криза на доверие от страна на инвеститорите, като тази криза потопи курса на лирата до рекордно дъно. Интересното е, че макар югоизточната ни съседка и Аржентина да се сблъскват със сходни икономически проблеми – големи дефицити по настоящата сметка, голямо количество деноминирани в долари дългове и двуцифрена инфлация – пътищата, по които се опитват да се справят с кризите си, са различни. А светът в реално време наблюдава как се развиват двата национални експеримента.

Високите лихвени проценти в Аржентина

На теория Аржентина би трябвало да излезе от пропастта, коментира Quartz. Страната предприема класически икономически стъпки, предвидени да демонстрират, че местните власти са сериозни в намерението си да понесат негативи в краткосрочен план, но да поемат контрол над инфлацията.

Вчера аржентинското правителство обяви редица мерки, за да намали разходите си. Управляващите ще намалят наполовина броя на министерствата, ще повишат митата за износ и ще сложат край на бюджетния дефицит до края на 2019 г., което е по-рано от предишните очаквания. Новините дойдоха, след като местната Централна банка повиши лихвените проценти до 60% - най-високото равнище в света. Дори когато инфлацията в САЩ и Обединеното кралство през 70-те и 80-те години се движеше нагоре най-високите лихвени проценти бяха съответно 20 и 17%.

През юни пък Буенос Айрес договори спасителна програма от Международния валутен фонд в размер  50 млрд. долара. Днес политици от аржентинското правителство се срещат с представители на МВФ да се ускори изплащането на средствата по програмата. И въпреки това аржентинското песо продължава да пада.

Турция се бави с повишаването на лихвените проценти

Турският президент Реджеп Ердоган е на точно противоположното мнение на аржентинското, когато стане дума за вдигане на лихвите. Той поддържа виждането, че 18-процентната инфлация в страната му не може да се контролира чрез по-високи лихвени проценти. Според Ердоган лихвите дори трябва да се понижават.

Инвеститорите обаче предпочитат Анкара да тръгне по традиционния път за справяне с инфлацията и Централната банка на Турция да повиши лихвите. Самата банка най-после даде знак, че може да се вслуша в бизнеса и да повиши лихвените проценти по-късно този месец. Това обаче все още не спира продължаващото пропадане на турската лира спрямо долара и еврото.

Кой подход ще сработи?

И аржентинското песо, и турската лира, продължават да се обезценяват спрямо американската и европейска валути. Засега не е ясно кой от двата подхода – на повишаване или задържане и дори понижаване на лихвите – ще върне доверието на инвеститорите.

По-сигурните американски активи стават все по-привлекателни. Курсът на долара се повишава заради решението на американския Федерален резерв да повишава лихвените проценти и заради силната икономика на САЩ. Възможно е развиващите се пазари просто да са изпаднали в неблагоприятно положение спрямо долара.

При всички положения обаче Анкара и Буенос Айрес ще трябва да предприемат действия, за да се справят с големите си външни дългове в долари и бюджетни дефицити. Те трябва да го направят на фона на потъващите им валути и не трябва да разчитат да получат помощ от инвеститорите.

Подкрепи Economic.bg