Как в Краков се борят с мръсния въздух

Дронове за следене на комините помагат в борбата с праховите частици

Как в Краков се борят с мръсния въздух

Снимка: Pixabay

Бившата столица на Полша - Краков, се смята за един от градовете с най-замърсен въздух на континента. Икономиката на самата страна е силно зависима от въглищата и това е и причината тя да получи отстъпка за по-плавен преход към зелената сделка на ЕС.

Към 15.00 ч. българско време индексът за качество на въздуха AQI, който се използва от над 100 страни по света, показва опасни стойности за въздуха, за определени групи - между 145 и 149 милиграма фини прахови частици. За сравнение, към този момент в София индексът показва стойности между 75 и 68.

Безспорно проблемът с въздуха в Краков е огромен, но решения за справянето му не липсват. Пред Bloomberg офицер Марек Витковски разказва, че неведнъж патрулната му кола спира, задавена от прах. Случи ли се това, той изважда заредения си четири-роторен дрон и го изпраща в битката с мръсния въздух. Камерата му проверява комините и улавя сигнали за незаконно изгаряне на въглища или боклук. "Ако димът е бял, значи използват газ. Това е позволено“, коментира Витковски.

Справянето с изменението на климата се превърна в основен политически приоритет за Европа. "Зелените" партии вече са част от управляващата коалиция на Австрия. Пред Полша обаче има планина за изкачване, пише Bloomberg.

В Полша се намират 30 от 50-те най-замърсени градове в ЕС - наследство от индустрията по време на комунистическата епоха. Почти 80% от електроенергията на страната се произвежда от въглища, което е и основното гориво за отопление на домакинствата. Полското правителство, което е в противоречие с ЕС по много теми, иска да защити работните места в мините и настоява да постигне целите си за емисии със собствено темпо, независимо от по-строгите регулации.

Краков, която е една от най-популярните туристически дестинации в Полша, предприе радикален подход в борбата срещу фините прахови частици. Градът вече използва изцяло и само електрически автобуси, а по-забележителното е, че той е първият в Полша, който издаде забрана за изгаряне на въглища и започна да контролира въздуха си чрез дронове. Законът за това влезе в сила още на 1 септември 2019 г.

В зависимост от доходите на домакинствата местната власт субсидира най-малко 50% от разходите за нови отоплителни уреди на газ и допринася за сметките за енергия - част от по-широките усилия за борбата със замърсяването, средствата за което идват както от ЕС, така и от местното данъчно облагане и правителствени програми.

Четири месеца след въвеждането на новите правила, нарушители почти няма. Витковски признава, че в края на декември не са открити почти никакви незаконни източници за отопление на домовете. „Най-драстичните случаи на изгаряне на токсични материали са станали доста редки“, казва Марек Аниол, говорител на общинското управление на полицията, в което работят 30 въздушни инспектори. „Хората забелязаха разликата в качеството на въздуха и искат повече - повече зелени площи, по-ефективно рециклиране, повече електрически обществен транспорт, по-здравословни решения“, добавя той.

Краков се сдобива с първия си дрон за следене на замърсяването на въздуха през 2018 г. и оттогава е отчетено незаконно изгаряне в 13 000 домакинства. Офицер Витковски разкрива, че преди десетилетие отделът е разследвал едва около 30 случая на замърсяване на въздуха от отопление.

„Други региони искат да ни следват, да се поучат от нашия опит и да използват нашето ноу-хау. Така че ние проправихме пътя“, коментира Павел Шкигалски, зам.-кмет на Краков по въпросите за околната среда. „Районите около Краков обаче продължават да изхвърлят опасни изпарения чрез остарелите си печки, които горят всичко - от въглища до дърва и боклук. Те са виновни за почти три четвърти от замърсяването с прахови частици в района. Това означава, че успехът на Краков е ограничен от мръсния въздух около него“.

Коментари: 0