Какъв е „арсеналът“ на държавите за водене на търговска война

Китай разполага с „ядрен арсенал“ срещу САЩ, но използването му може да има и негативен ефект за Пекин

Какъв е „арсеналът“ на държавите за водене на търговска война

Снимка: Pixabay

5078 ~ 2 мин. четене
Светът е в разгара на търговска война, като най-жестока е тя между САЩ и Китай. За да водиш подобна война обаче, трябва да имаш боеприпаси. А какво служи за амуниции в подобна война? Сайтът HowMuch.com дава отговор на този въпрос – валутните резерви.

Защо обаче в тази „война“ има значение с колко резерви разполага дадена страна? Защото колкото по-големи са тези резерви, толкова икономическата тежест е по-голяма.

Ако Китай разполага с голямо количество американски долари, може да повлияе на стойността на собствената си валута - юана, която е фиксирана към долара. Като се има предвид, че Китай притежава над 3 трлн. долара в резерви, всяко движение от страна на Пекин може да означава огромни икономически последици за света.Топ 5 страни с най-големи доларови резерви
  1. Китай: 3.09 трлн. долара
  2. Япония: 1.24 трлн. долара
  3. Швейцария: 744 млрд. долара
  4. Саудитска Арабия: 496 млрд. долара
  5. Тайван: 462 млрд. долара
Как (и защо) страните използват резервите си

Причината, поради която всеки инвеститор би искал да държи ликвидност, е очевиден: по този начин той става по-гъвкав. Винаги има още една възможност. Но на геополитическо ниво ликвидността има далеч повече приложения. Страните могат да използват тези резерви стратегически, за да подпомогнат управлението на стойността на техните валути. Това от своя страна може да повлияе на цената на износа.

Ако страна като Япония управлява добре резервите си, тя може да се конкурира с доминиращите износители като Китай, правейки продуктите си относително евтини за потребителите в САЩ, например. Тези резерви дават на страните икономическа мощ и финансова тежест.

Как въздействат резервите на търговската война между САЩ и Китай

Тъй като обменните курсове оказват такова въздействие върху износа на страните, може да се очаква тези цифри да имат драстичен ефект върху търговските войни. По-специално: търговската война между САЩ и Китай.

Китай държи значителна част от американския дълг. Това дава на Пекин още една възможност за действие, ако не успеят да реагират по друг начин на тарифите и заплахите от страна на САЩ. Способността на Китай да изкупува американския държавен дълг означава също, че тя има възможност да разпродаде огромна част от този дълг за кратък период. Драстично нарастване на предлагането на американски дълг на пазара ще намали цената на американските облигации . Това ще вдигне доходността по американския дълг и ще оскъпи новото кредитиране за Вашингтон.

Ако Китай някога реши да разпродава доларовите си резерви, пише Bloomberg, това ще има „каскаден ефект“, като подобен ход може да намали и стойността на американската валута. Това ще има определен положителен ефект за САЩ – стоките, които изнася, ще станат по-евтини и по-конкурентни на световния пазар.

Поради това Китай е изправен пред деликатен баланс при своите големи резерви, който трябва да поддържа. Въпреки че може да вдигне доходността по щатския дълг, също така е възможно да подпомогне външната търговия на САЩ. Гледайки как Китай управлява значителните си резерви, може да очакваме те да бъдат неразделна част от арсенала във водената в момента търговска война.
Коментари: 0