Каква е цената на напускане на ЕС без търговско споразумение?

Износителите на Острова ще бъдат засегнати от Общата митническа тарифа на ЕС

Каква е цената на напускане на ЕС без търговско споразумение?

Снимка: Стоян Йотов

Британският износ на стоки ще претърпи загуби от поне 4,5 млрд. лири на година, ако Великобритания излезе от Европейския съюз без да е налице търговско споразумение за свободна търговия, показва разследване на британския вестник The Independent. 

Според правилата на Световната търговска организация, износителите на Острова ще бъдат засегнати от Общата митническа тарифа на ЕС, която обхваща широк спектър от такси върху вноса. Това от своя страна ще доведе до повишаване цените на британския износ, правейки го по-малко конкурентен на местните пазари. 

Междувременно вчера външният министър на Великобритания Борис Джонсън  обяви, че страната може да започне процедура по излизане от ЕС по-рано от планираните 2 години. Страната смята да задейства Член 50 – формалния процес за напускане на ЕС, в началото на следващата година.

По думите на министъра британците се стремят към продължаването на търговията с ЕС. "Това е предимно в техен интерес. Ние не само купуваме повече германски автомобили от всеки друг, но и пием повече италианско вино от всяка друга европейска държава – 300 млн. литра всяка година. Те няма да подложат това на риск". подчерта Джонсън.
Коментари: 0