Какво е бъдещето на \"Химко - Враца\"?

Интригите около фалиралия завод продължават

Какво е бъдещето на \

Случаят "Химко" продължава вече две десетилетия. Нова порция интриги се образува около фалиралия завод. Проверка на Economic.bg показва, че Врачанският окръжен съд по жалбата на търговското дружество ANJ Group Corp от 20 ноември 2015 г., собственост на Ян Аронов, е насрочено събрание на кредиторите, на което ще се обсъди обявената процедура за осребряване на активите на завода от страна на синдика Росица Томова.

Припомняме, че на 20 ноември трябваше да започне продажбата на активите на обявеното в несъстоятелност дружество, сред които оборудване, производствени съоръжения, транспортни средства и други.

С новото решение на съда за насрочване на събрание на 15 декември 2015 г., това няма да се случи. Единствената точка, която ще се обсъди на събранието на кредиторите, е становищата на ANJ Group Corp по обявената процедура за осребряване на активите на завода.

Economic.bg изпрати въпроси до министъра на енергетиката Теменужка Петкова, търсейки отговор за действията, които ще бъдат предприети за опазване на обществения интерес и какви ще са следващите стъпки на министерството и подопечните му предрпиятия по казуса "Химко" АД.

Казусът "Химко"

Припомняме, че преди 1989 г. заводът работеше с евтин природен газ и произвеждаше висококачествен карбамид по белгийска технология. Изкуственият тор се изнасяше по цял свят и носеше голяма печалба на дружеството. При навлизането на пазарната икономика обаче "Химко" фалира заради повишаването на цената на синьото гориво, което е основна суровина.

В началото на XXI век заводът заработи отново с натрупани огромни задължения. Дългове на "Химко" са към Булгаргаз, НЕК и БДЖ.

През 2003 г. предприятието окончателно спира работа, a дълговете му са над 150 млн. лева, а активите три пъти по-малко - около 43 млн. лева. Натрупаните задължения на "Химко - Враца" са към Булгаргаз, НЕК и БДЖ.

В средата на 2012 г. "Химко" е обявен в несъстоятелност. 

В края на месец ноември 2013 г. тогавашният министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви намеренията на БЕХ да похарчи 50 млн. лв. за възстановяването на "Химко". По думите му правителството ще предприеме мерки за „реиндустриализация“ на българската икономика.

Нов живот за нещо старо

"За "Химко" има пазар и има бъдеще", бяха през 2013 г. думите на министъра на икономиката и енергетиката. В началото на февруари 2014 г. Български енергиен холдинг създаде дружеството „Енергийна инвестиционна компания”, чрез което се очакваше да бъдат национализирани, оздравени и препродадени "Химко - Враца" и "Ремотекс – Раднево".

През 2014 г. активите на торовия завод "Химко"- Враца са обявени за продажба. Търгът е по искане на синдика на завода с решение на Врачанския окръжен съд. Тогава началната цена на холдинга бе 28.6 млн. лв. за всички земи, сгради, оборудване и т.н.

Купувачи на "Химко" при първия търг обаче не се явиха, а държавата не успя да се организира и дружеството (през специално създадената „Енергийна инвестиционна компания” ) не подаде оферта на синдика преди година. По думите на Драгомир Стойнев, причината е прекалено високата стартова цена.

През февруари тази година за втори път фалиралият "Химко" е предложен за продажба, като цената за земите, сградите и производствените му съоръжения бе 22.8 млн. лв.

Увереността, че има пазар за продукцията на химическия завод бавно замира. Съдбата на предприятието е важна за развитието на Враца и региона. Очакваме отговор от г-жа Теменужка Петкова, тъй като смятаме, че опазването на държавния интерес е важно за функционирането на системата като цяло.

Коментари: 0