Какво се случва с монетите, които хвърляме във фонтаните

Повечето от парите се ползват за благотворителни цели

Какво се случва с монетите, които хвърляме във фонтаните
3839 ~ 1 мин. четене

Фонтанът Треви в Рим е може би най-популярният в света. И всеки е чувал легендата, че ако застанеш с гръб към него и хвърлиш през рамото си монета, ще се върнеш отново. Всеки ден хиляди хора хвърлят монети, като за седмица се събират около 15 000 долара, и почти 1 милион долара за година в дребни монети, са изчислили местните власти.

Всеки ден римокатолическата благотворителна организация Каритас отделя по час време за събиране на парите от фонтана и ги предоставя на нуждаещите се. Дори със събраните пари е отворен супермаркет с ниски цени, който работи от 2008 г. и от него бедните могат да купуват по-евтино необходимите им стоки.

И докато Треви събира толкова много посетители, че е нужно да се почиства всеки ден от хвърлените монети, то от други известни, но по-малки фонтани, парите се събират по-рядко - веднъж месечно.

Например езерото в хотел Bellagio в Лас Вегас, събира около 12 000 долара на година. Парите се събират с огромен вакуум апарат и после се почистват. Bellagio ги дарява на благотворителни организации като Habitat For Humanity.

Фонтаните във 24-те обекта на веригата Rainforest Cafes събират около 25 000 долара годишно и се даряват на екологични организации. 

А фонтанът в Disney World, който е събрал 18 000 долара през 2014 г., е дарил средствата за приемни деца.

Друг любопитен факт - фонтанът на Мемориалния център за 11 септември в Ню Йорк, където хвърлянето на монети е забранено, е събрал около 3000 долара на монети досега.

Подкрепи Economic.bg