Какво ще се случи с Лондонското сити?

Във финансовия център работят 350 000 души

Какво ще се случи с Лондонското сити?

Британските финансови институции няма да могат да извършват клиринг на търговските операции в евро, след като излизането на Великобритания от Европейския съюз приключи, предупреди френският президент Франсоа Оланд по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Според него, провеждането на клиринг транзакции в евро, което е ключова част в търговията с финансови инструменти, включително акции и деривати, би било "неприемливо".

"Компаниите от Лондонското сити, които благодарение на членството на Великобритания в ЕС имаха възможност да провеждат клирингови операции в еврозоната, вече няма да са в състояние да правят това, каза Оланд. Това може да послужи като пример за тези, които са в очакване на края на Европа. Това може да послужи като урок."

Едно от решаващите предимства на Лондон като финансов център беше т.нар. „европейски финансов паспорт”, който британците успяха да си извоюват в упорити преговори с ЕС. Този документ, притежаван единствено от британците, се използва главно от швейцарски и американски банки, които от лондонските си централи продават своите финансови услуги в целия Европейски съюз. Само че след Брекзит всички тези предимства ще отпаднат.

"Ако Великобритания утре вече не е част от европейския вътрешен пазар, Лондонското сити няма как да запази европейския финансов паспорт”, заяви Франсоа Вилерой де Гало, шеф на френската Централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ.

В Лондонското сити работят 350 000 души, които подсигуряват близо 1/4 от британския БВП. Сега обаче това ще се промени: с излизането на Великобритания от ЕС отпадат и предимствата на Лондон като финансов център, пише DW.

Коментари: 0