Калашников ще се произвежда и в САЩ

Легендарният автомат попада под санкциите

Калашников ще се произвежда и в САЩ

Американската оръжейна компания Russian Weapon Company възнамерява да започне сериино производство на автомати Калашников, като тези намерения са смятани за напълно логични от руския концерн, съобщава CNN, позовавайки се на информация от пресслужбата на легендарната оръжейна компания.

До сега RWC беше фирмата официален вносител на Калашников за американския и канадския пазар, но наложените санкции от страна на правителството на САЩ върху руските стоки налага компанията да започне собствено производство, което най-вероятно ще се случва във фабриката им в Пенсилвания.

Производството следва да започне от месец април тази година, като оръжието ще запази официалното си име АК-47, но по корпуса на автомата ще бъде изписано Made in USA.

„Продукцията на концерна Калашников запазва лидерските си позиции на американския пазар. Въвеждането на санкциите съществено повиши интереса към продукцията на концерна и подобна стъпка от страна на RWC в сегашните условия ни изглежда напълно логична“, се казва в официалното съобщение от страна на Калашников.

Изобретателят на АК-47 – ген. Лейтенант Михаил Калашников почина на 94 годишна възраст през 2013г. Преди кончината си той изрази голямото си недоволство от факта, че оръжието му, произведено за първи път през 1947г. се е превърнало в основен избор на терористи и екстремисти по цялото земно кълбо.

Миналото лято концернът бе включен в санкциите на САЩ, като преди това той бе подписал договор за годишна доставка на 200 000 броя автомати в САЩ и Канада.

Главният изпълнителен директор на RWC Томас МакКросин коментира намеренията си да започне масово производство на американска територия по следния начин: „На нас ни е позволено да продаваме оръжията на Калашников, защото имаме добра складова наличност от периода преди да бъдат въведени санкциите, но когато запасите ни свършат внасянето на нова партида ще е практически невъзможно“.

Коментари: 0