Калфин отмени скандалната схема за наемане на безработни с европари

В края на март 3720 фирми си разпределиха 8,1 млн. лв. за 19 минути

Калфин отмени скандалната схема за наемане на безработни с европари
160 ~ 2 мин. четене

След като един месец твърдеше, че няма нарушения в скоростната схема за наемане на безработни с европари, вчера социалният министър Ивайло Калфин отмени класирането. 

В края на март работодателите посочиха фрапиращи нарушения по класирането и процедурата за кандидатстване, която протече за рекордно кратко време - два работни дни. Одобрените фирми, които са 3720, са подали документи в първите 19 минути от отварянето на схемата. Финансирането за заетост на безработни бе 8,1 млн. лв. 

След разкриването на скандалната схема, стана ясно, че заявките са гледани по реда на пристигането и след като е достигнат ресурсът, кандидатстването е отрязано. Това става още на 28 март, въпреки че първоначално срокът е обявен до 1 април. Някои заявки дори са вписани през рекордното време от 1-2 секунди в едно и също бюро, въпреки че се изисква да бъдат разгледани голям брой документи, а служителят е само един. Отделно, някои фирми са регистрирани в системата още в събота.  

Срещу схемата по ОП "Развитие на човешките ресурси" има редица сигнали от фирми, включително в ОЛАФ и българския й еквивалент - дирекцията в МВР, която се занимава със злоупотреби по еврофондовете - АФКОС, съобщава в. Сега.

„От самото начало нямам увереност, че поставяме фирмите при равнопоставени условия“, обясни Калфин без да признава за нарушения. Той коментира, че сам е наредил проверка на управляващия орган и АФКОС, но това било стандартна процедура заради многото сигнали. 


Социалният министър уточни, че служителите работили и след работното си време, но за събота така и не можа да предложи обяснение. Според него 300 служители в 107 бюра по труда са приемали заявки и затова е възможно да има записвания през 2 секунди.

Не е ясно как е решено в кои градове да работи по един служител и в кои - по десет, както очевидно е било в Карнобат, където десет фирми са регистрирани през секунди. Калфин обясни още, че заявката се регистрира при влизане на служителя в системата, а не при обработката на всички документи. Това пък поставя въпроса защо има само едно бюро по труда в страната, от което първата фирма е регистрирана точно в 9.30 ч., а в някои бюра, като тези от големи градове, в първия час и половина няма нито една заявка. 

Схемата ще бъде обявена отново след Гергьовден, но по нея ще има значително по-голям ресурс - от 30 млн. лв. Сумата ще бъде разпределена по области и ще е ясно всяка област с колко пари разполага. За разпределянето им ще е важно нивото на безработица.

Вече ще има и критерии за фирмите - те ще получават предимство, ако осигуряват по-дълга заетост, ако предложат по-висока заплата от минималния осигурителен праг и според вида на работните места. Ще се кандидатства до изчерпване на ресурса, но според министъра схемата ще е отворена за около седмица. Ще има и ограничение - всяка фирма ще може да наеме до шестима служители. На въпрос защо тези критерии не бяха заложени още първия път, Калфин обясни, че заради огромния интерес на фирмите, сега „можем да си позволим да сме по-селективни“.

Подкрепи Economic.bg