Камерън подава оставка

Британците решиха да следват друг път, така че се нуждаят от нов министър-председател, заяви той

Камерън подава оставка

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън очаквано обяви, че ще подаде оставка до есента, след като британците гласуваха за излизане от Европейския съюз.

„Този референдум не беше за мен. Аз се борих за него с душа и сърце. Британците са решиха да следват друг път, така че се нуждаят от нов министър-председател“, заяви Камерън. 

„Не мога повече да бъда премиер, след като британският народ взе това решение. Гордея се с нещат, които моето правителство постигна. Но не е коректно да оставам капитан на кораба в такава ситуация. В следващите 3 месеца оставам на поста, след това ще има конференция на Консерваторите и на нея трябва да се реши кой да бъде издигнат за министър-председател. Той трябва да изведе страната от ЕС и да реши кога точно да стане това“, разясни Камерън, цитиран от Kmeta.bg. 

Министър-председателят в оставка каза също, че е горд с работата на себе си и на партията си през последните 6 години, защото „беше направено много за подобряване на социалната ситуация в страната, удържахме на обещанията си, подкрепихме правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация. За изминалите 70 г. Консерваторите закрепиха икономиката на Великобритания“, подчерта Камерън.

Според него държавата е длъжна да предоговори отношенията си с ЕС с ново ръководство, тъй като старото е било до голяма степен посветено на оставането й в Съюза. „Кампанията бе единственият начин да кажа какво мисля и чувствам. Не мога да отстъпя нито крачка назад. Великобритания е по-силна в ЕС и с тази вяра настоях за провеждането на референдум. Но британците взеха важно решение да поемем по различен път“, добави Дейвид Камерън.

Той каза също, че е направил всичко по силите си, за да убеди народа да гласува против Brexit. „В тази ситуация не е правилно да се опитвам да продължавам да ръководя. Това не е решение, което взимам с лекота. Bank of England също ще заседава, за да реши как да подготви излизането на страната от ЕС. Ще обясня и решението си пред ЕС“, завърши изявлението си британският премиер.

Коментари: 0