Кампания разчупва стереотипите за жените шофьори с “женско такси”

На 8 март зад волана на безплатните таксита сядат дами с доказани умения на пътя

Кампания разчупва стереотипите за жените шофьори с “женско такси”

На  8 март 2017 г. софиянки  и софиянци ще имат възможност да се повозят на безплатни „женски таксита” като част от кампанията #ДамиКарат. Проектът е по идея на Български фонд за жените и отправя посланието, че да бъдеш добър шофьор няма общо с пола. Дами с доказани умения на пътя ще седнат зад волана на автомобили Volkswagen, а желаещите да се повозят с тях по време на празника ще могат да заявят това през приложението TaxiMe.  

Кампанията започва с иновативна за България услуга: „женско такси” за 8-ми март, което цели да привлече вниманието върху скритите от очите ни героини зад волана и да разчупи стереотипите за жените шофьори. 

Публичното пространство  е пълно с шеги и клишета за лошите шофьорки, а мнението, че силата на жените не е зад волана, е широко разпространено. Дали обаче полът определя качествата зад волана? “По данни на КАТ от 2014 г., едва 13% от всички пътнотранспортните произшествия на пътя са причинени от жени”, казват от Български фонд за жените и допълват: “Европейската комисия също потвърждава, че жените са по-надеждни и дисциплинирани водачи, много рядко стават причина за възникването на пътни инциденти и освен това сядат пили зад волана по-рядко от мъжете. Според експерти жените се грижат по-добре за своите автомобили и имат водеща роля при избора на кола в близо 80% от случаите на покупка.” 

Милиони жени са на пътя всеки ден, а България е на шесто място в ЕС по брой жени, работещи в пътнотранспортния сектор. И въпреки всички тези статистики стереотипите по адрес на жените и липсата на увереност сред дамите продължават да съществуват.

#ДамиКарат обръща прожекторите към неотличените досега герои в ежедневния трафик. Много жени си изкарват хляба с шофиране. Има автоинструкторки, рали-пилотки,  професионални шофьорки, жени, които продават автомобили. Има и майки, които возят децата си всяка сутрин и вечер в града. За всички настоящи и бъдещи шофьорки, по случай празника на жената, е инициативата #ДамиКарат. 

Коментари: 0