Картография на изобилието: Откъде ще извира световното богатството (графика)

Дефиницията за богатство се променя, а „черни лебеди” може да преобърнат хода на историята

Картография на изобилието: Откъде ще извира световното богатството (графика)

Снимка: Pexels

Шумът на парите не е секнал. А тези, които искат да се възползват максимално то глобалните възможности за забогатяване, трябва да погледнат пейзажа отгоре, за да разберат къде медът капе най-много. 

Технологичните гиганти например в момента са във вихъра си и показателно за това е, че тази година цели две компании – Apple и Amazon – успяха да преминат психологическата граница от 1 трлн. долара пазарна капитализация. Макар нито една от тях да не успя да се задържи отгоре ѝ, тенденцията на пазара продължава да е в полза на хай-тек играчите, а периодът на биковете на фондовота борса в САЩ продължава по-дълго от всякога. 

Ще продължи ли този растеж и откъде ще идва в бъдеще? Графиката по-долу, дело на VisualCapitalis, е базирана на прогнозите на Световната банка по темата:Все пак анализаторите предупреждават, че този тренд, воден от Китай, САЩ, Индия, Европа, Индонезия и др., може да бъде възпрепятстван от различни непредвидени ситуации. Едно от притесненията е свързано с очакванията за завръщане на инфлацията. Другото са тъй наречените „черни лебеди” в геополитиката, които имат силата да преобърнат ситуацията с краката нагоре. Графиката по-горе припомня някои такива моменти, предрешили хода на историята. Сред тях са Втората световна война, Арабско-Израелската война, терористичната атака на 11 септември 2001 г. в САЩ. Сега мнозина предричат, че и Brexit ще причини сериозни икономичекси катаклизми. 

Изданието обръща внимание и на променящата се дефиниция за богатство, напомняйки, че за милениум поколението парите вече не са единствената мерителна единица. Днес все по-важни са неща като инвестирането в устойчиви проекти, вместо в такива с висока финансова възвращаемост. Също така младите все по-рядко ще се идентифицират с притежанията си и все повече с възможностите – било то за пътуване, кариера или начин на живот като цяло.  
Коментари: 0