Катар вече е извън ОПЕК

Страната иска да се съсредоточи върху производството на природен газ

Катар вече е извън ОПЕК
Катар вече не е член на Организацията на страните износителки на петрол след близо 60-годишно членство в картела. Изтеглянето на страната обаче няма да се отрази силно на организацията, коментират анализатори. 

Катар става първата страна - производителка на петрол, която напуска ОПЕК, за да се съсредоточи върху газовите си находища. Новината беше официално обявена през декември от енергийния министър на страната Саад ал Кааби и вече е факт от началото на тази година.

Катар е член на ОПЕК от 1961 г., една година след основаването му. До момента страната произвеждаше по около 600 хиляди барела петрол дневно, което я поставяше на 11-а позиция в 15-членния картел и напускането няма да се отрази на картела.

Изтеглянето на Катар от Организацията на страните производителки на петрол идва на фона на тежка политическа ситуация и търговско ембарго от четири арабски страни, сред които Саудитска Арабия, заради обвинения към Доха във връзки и спонсориране на терористични групи.

Катар е водещ производител на втечнен природен газ. Намеренията на страната са да увеличи производството си на този източник на енергия от 77 млн. тона годишно до 110 млн. тона.
Коментари: 0