КЕВР иска обяснение от „Топлофикация“ за аварията в София

Цяло лято дружеството прави ремонти и проверки на мрежата си

КЕВР иска обяснение от „Топлофикация“ за аварията в София
1072 ~ 2 мин. четене

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изисква от „Топлофикация София“ ЕАД да предостави подробна информация за аварията в четирите софийски квартала, които останаха без парно и топла вода на 11 декември.

Дружеството има срок от 2 дни да информира енергийния регулатор за характера на аварията, продължителността ѝ, броят на засегнатите клиенти, начина на уведомяването им и предприетите мерки за отстраняването ѝ.

От КЕВР пишат, че ще преценят необходимостта от предприемане на последващия действия срещу „Топлофикация” след получаване на исканата информация. Целта на регулатора е да следи гарантирането на качеството на предоставяните услуги на клиентите на столичното топлофикационно дружество.

Към момента на официлания сайт на „Топлофикация София” се съобщава само, че без парно и топла вода са всички жители на ж.к. "Белите брези", "Стрелбище" и "Красно село", както и част от абонатите в "Гоце Делчев". Там са засегнати живеещите в карето между бул."България", ул."Славовица", ул."Луй Айер", ул."Хенрих Ибсен", бул."Гоце Делчев". Информация за причината за аварията няма. Районът се отоплява от ТЕЦ „Земляне”.

"Незабавно е създадена необходимата организация за работа, подсигурени са тежки машини и аварийни екипи. Съгласно нормативната уредба аварията следва да бъде отстранена до 48 часа. Екипите ще работят непрекъснато с оглед топлоподаването към засегнатите потребители да бъде възстановено във възможно най-кратки срокове", пишат от компанията. 

Припомняме, че дружеството вече изпълни ремонтната си и инвестиционна програма, утвърдена от Общинския съвет на столицата. Тя протече в рамките на няколко месеца, когато половината квартали на София останаха без топла вода през няколко периода от месец май до август 2017 г.

Ремонти и експертни проверки бяха направени в топлоизточниците – ТЕЦ „София Изток” и ТЕЦ „София” и по топлопреносната мрежа. Също така в столицата през летните месеци бяха рехабилитирани 21 км тръби. Тогава мотив за ремонтите стана тежката авария в топлорайон „София Изток” през месец февруари. От дружеството информираха, че именно това ги е накарало да фокусират вниманието си към цялостен преглед на топлопреносната мрежа в столицата и да планират извършването на строително-монтажни и рехабилитационни дейности. 

Подкрепи Economic.bg