КЕВР откри пазарни злоупотреби на енергийната борса

Енергийният регулатор продължава да проучва пазара за периода на най-високите цени през юли и август

КЕВР откри пазарни злоупотреби на енергийната борса

Снимка: Красимир Свраков

3023 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Цена на тока за бизнеса

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е образувала производство срещу участниви на свободния пазар на електроенергия. Регулаторът все още събира информация и доказателства относно съмнения, че ценовите равнища на електроенергийната борса са в резултат на забранено пазарно поведение на участниците. Не се казва дали злоупотребите са само от страна на търговците или са участвали и държавните производители.

КЕВР проучва периода между 15 юли и 15 август 2021 г., а по-конкретно цените на борсовия пазар на електроенергия на 11 август 2021 г. За посочения период в Комисията са постъпили два сигнала за пазарни злоупотреби – един от група пазарни участници, и друг – чрез Агенцията за сътрудничество на европейските регулатори, която по силата на Регламент /ЕС/ 1227/2011  осъществява мониторинг върху българския пазар на електроенергия.

КЕВР продължава работата по всички постъпили сигнали със съмнения за пазарни злоупотреби. Регулаторът е предоставил наличните документи на ДАНС и МВР и оказва цялостно съдействие чрез предоставяне на експертиза, съобщават от там.

В изпълнение на европейския Регламент 1227/2011 и на Закона за енергетиката в КЕВР е създадена специализирана дирекция, която извършва текущо наблюдение /мониторинг/ на пазара и получава сигнали от заинтересовани страни относно съмнения за пазарни злоупотреби по Регламента.

Подкрепи Economic.bg