КФН нападна Ралица Агайн заради интервютата ѝ

В свое становище Комисията посочва, че не е получавала никакъв доклад от досегашния зам.-председател

КФН нападна Ралица Агайн заради интервютата ѝ

Снимка: Председателят на КФН Карина Караиванова

Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Изненадани сме от изявленията на г-жа Ралица Агайн-Гури пред медиите днес, 22.8.2018 г., в които се отправят внушения спрямо председателя и членовете на Комисията за финансов надзор (КФН). Така започва писмо на КФН, изпратено до медиите, в което се заявява още, че досегашният зам.-председател с ресор „Застрахователен надзор“ никога не е уведомявала председателят на Комисията Карина Караиванова за проблеми с „Олимпик“.

Не са били внасяни каквито и да е писмени сигнали, представляващи анализ и предупреждения за възможните рискове, свързани със ситуацията около ЗК „Олимпик“ - Кипър. Като заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, Ралица Агайн-Гури никога и по никакъв начин не е предупреждавала останалите членове на КФН и/или председателя на комисията за евентуални рискове относно фалита на ЗК „Олимпик“ - Кипър. Не беше предоставен анализ и оценка за възможните неблагоприятни последствия от фалита на кипърската компания, пише в позицията на КФН.

От там посочват още, че анализ с фактология относно ЗК „Олимпик“ - Кипър е бил качен в деловодната система на КФН едва в петък, 17.08.2018 г.  КФН до този момент въобще не разполага с доклада, който Ралица Агайн-Гури представи в Народното събрание. Голяма част от изнесените пред народните представители факти бяха абсолютно нови и непознати до този момент и за нас.

Съгласно поправките в Закона за КФН, които са в сила от началото на годината, заместник-председателите на комисията имат пълна независимост в ресорите, за които носят отговорност, а решенията се взимат колективно, като председателят е „пръв между равни“.

Припомняме, че от тримата зам.-председатели на КФН единствено Ралица Агайн запази поста си и в новия мандат. Другите двама зам.-председатели – отговарящи за „Надзор на инвестиционната дейност“ и „Осигурителен надзор“ бяха избрани от Народното събрание през октомври 2017 г. Бойко Атанасов е бивш изпълнителен директор в НАП, назначен в началото на втория мандат на Бойко Борисов, когато Владислав Горанов стана финансов министър. Диана Йорданова е бивш депутат от ГЕРБ и зам.-председател в Бюджетната комисия в последните два мандата на ГЕРБ. Самият председател Карина Караиванова беше зам.-финансов министър и бе избрана да замени Стоян Мавродиев на поста.

Недоумяваме за каква липса на комуникационна стратегия и грижа за потребителите говори г-жа Агайн, след като в разгара на кризата от 1-ви до 15-ти август 2018 г. тя беше в платен годишен отпуск и практически доста далеч от обстановката, в която работеше КФН, пише още в писмото.

Правим това изявление с цел да се запази репутацията на Комисията за финансов надзор като институция. Отговор на въпроса за отговорността или липсата на такава относно предприети действия или допуснати бездействия по повод прекратяване на дейността на клона на ЗК „Олимпик“ в България очакваме да бъде получен от назначената от прокуратурата проверка на заместник-председателя, ръководещ управление Застрахователен надзор на  КФН, и на самото управление.

На управление Застрахователен надзор е възложено да извърши детайлен анализ на рисковете в сектора, за който отговаря.
Коментари: 0