КФН започва проверка на „Еврохолд“ заради покупката на ЧЕЗ

По-рано този месец финансовият холдинг получи ексклузивност за придобиването на активите на CEZ в България

КФН започва проверка на „Еврохолд“ заради покупката на ЧЕЗ

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

652 ~ 1 мин. четене

Комисията за финансов надзор (КФН) ще провери финансовото състояние и капацитет на „Еврохолд България“ и основните дружества от финансовия холдинг заради желанието на дружеството да придобие ЧЕЗ. Регулаторът се е самосезирал „заради високия обществен интерес към сделката за придобиването на активите на CEZ Group в България“.

Сделка за ЧЕЗ

По закон електроразпределителните дружества са част от националната европейска критична инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност. С предприетите от Комисията действия по проверка на „Еврохолд“, който получи ексклузивност за придобиването на активите на CEZ в България, КФН спазва своето обещание за стриктен надзор по отношение на поднадзорните лица и публични дружества, както и прозрачна и навременна комуникация с обществеността, се казва в съобщението на регулатора.

За назначените проверки са информирани прокуратурата и ДАНС, като същите ще бъдат уведомени както за резултатите от проверките, така и ако се констатират факти и обстоятелства навеждащи на заключения за извършени нарушения.

Коментари: 0