Киберсигурността не се взема достатъчно на сериозно

Дигитализацията има огромен потенциал за икономиката, но е заплашена от киберпрестъпления

Киберсигурността не се взема достатъчно на сериозно

Снимка: Pixabay

Дигитализацията крие огромен потенциал за икономиката на всяка държава, който тепърва предстои да бъде реализиран с течение на времето. Една от най-честите трудности и бариери при използването на нови технологии е тяхната уязвимост  към хакерски атаки. Това е така, защото и компаниите, и физическите лица не се взема достатъчно сериозно киберсигурността, смята директорът на Initiative on the Digital Economy към MIT Ерик Бриньолфсон.  

Той е на мнение, че киберзаплахите биха могли да бъдат далеч по-добре адресирани. „Мисля, че просто не го приемаме достатъчно сериозно“, казва професорът. 

Бриньолфсон коментира актуалната новина за софтуерната уязвимост в акаунтите на 500 000 потребители на Google+, довела до решението на компанията да закрие услугата си. 

„Историята тук не е за Google, а за нашата отвратителна киберсигурност – не само в социалните мрежи, но и в банковите или избирателните системи“, изтъква той и цитира мнението на експерти, според които червената лампичка свети много силно и ние „сме толкова уязвими, че трябва да направим много повече, за да осигурим информационната си система“. 

Последните няколко години се характеризират с множество инциденти и нарушения от страна на технологичните компании, довели до компрометирането на сигурността на милиони потребители. Uber бе глобена през 2016 г. заради инцидент с лични данни, Facebook бе намесена в два скандала тази година – този с Cambridge Analytica и най-голямата хакерска атака в социалната мрежа, а кредитната компания Equifax не съумя да опази личната информация на милиони американци. 

Всичко това показва, че борбата с киберпрестъпността трябва да бъде приоритизирана. Според Бриньолфсон лесни стъпки като двуфакторно удостоверяване например могат значително да подпомогнат защитата. 

Киберсигурността става все по-важна на фона на тенденцията компаниите да харчат все повече за преобразуването на бизнеса си в унисон с технологиите. Прогнозите сочат, че през 2018 г. разходите за цифрова трансформация ще достигнат 1 трлн. долара. 
Коментари: 0