Ким Чен Ун бе обявен за „Голямото Слънце на XXI век“

Лидерът на Северна Корея ще бъде „коронясан“ на конгреса на партията

Ким Чен Ун бе обявен за „Голямото Слънце на XXI век“

Севернокорейската държавна медия обяви Ким Чен Ун за „Голямото Слънце на XXI век“. Очаква се лидерът на Северна Корея да бъде „коронясан“ на конгреса на управляващата партия, който не се е състоял от 1980 г. насам, предаде AFP.

Подготовката за конгреса доведе до 70-дневна мобилизация на цялата страна, която включваше ограничено движение на гражданите в и извън столицата и дори забрана на сватбите и погребенията. Конгресът започва в петък и бе определен от официалния вестник на управляващата партия Rodong Sinmun като „свещено“ събитие, което ще съхрани постиженията на лидера.

Изданието твърди, че начело с Ким Чен Ун Северна Корея е извоювала големи победи, въпреки наложените огромни санкции от ООН заради ядрената програма на азиатската държава

Ядреният арсенал на страната е „скъпоценен меч“, пише изданието.  Оръжията на страната пък са определени като „съкровище, което носи цялото щастие и коетоте първа ще осигури още много неща“.

Наблюдатели смятат, че Ким Чен Ун може да използва конгреса, за да потвърди плановете на Северна Корея да приключи с ядрената програма и да се насочи към развитието на икономиката.

Коментари: 0