Ким Чен-ун призна за проблеми с изхранването в Северна Корея

Недостигът на храна се е изострил заради пандемията и тайфуна, който удари изолираната тоталитарна държава

Ким Чен-ун призна за проблеми с изхранването в Северна Корея

Снимка: БТА

2168 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че икономиката на страната се е подобрила тази година, но призова за мерки за справяне с „напрегнатата“ ситуация с изхранването на населението, причинена от пандемията и миналогодишните тайфуни, съобщиха държавните медии в сряда, цитирани от Reuters.

Ким е председателствал пленарно заседание на Централния комитет на управляващата Работническа партия във вторник, за да направи преглед на напредъка по основните политики и мерки за решаване на икономически въпроси.

Комитетът си e поставил цели и задачи за постигане на новия си петгодишен икономически план, очертан на предишното заседание през февруари, включително увеличаване на производството на храни и метали.

Ким е казал, че като цяло икономиката се е подобрила през първата половина на годината, като общата индустриална продукция е нараснала с 25% спрямо година по-рано.

„Но имаше поредица от отклонения в усилията на партията да изпълни плановете поради няколко препятствия“, каза той, изтъквайки трудните доставки на храни. „Ситуацията с изхранването на хората сега се изостря, тъй като селскостопанският сектор не успя да изпълни плана си за производство на зърно поради щетите от тайфуна миналата година“, каза Ким.

Партията обеща да насочи всички усилия към земеделието тази година и да обсъди начини за справяне с пандемията от COVID-19.

Ким призова за стъпки за минимизиране на въздействията от природни бедствия като урок от миналата година и ключов за постигане на тазгодишната цел.

През януари Ким заяви, че предишният му петгодишен икономически план се е провалил в почти всеки сектор, на фона на хроничен недостиг на енергия и храна, влошен от санкциите, пандемията и наводненията.

Той също така каза, че продължителната пандемия изисква от партията да засили усилията за осигуряване на храна, облекло и жилища за хората.

Северна Корея не е потвърдила официално нито един случай на COVID-19 – нещо, което е поставено под съмнение от властите в Южна Корея. Изолираната държава наложи строги антивирусни мерки, включително затваряне на границите и вътрешни ограничения за пътуване.

COVAX, глобална инициатива за споделяне на ваксини срещу COVID-19 с бедните страни, заяви, че ще осигури близо 2 млн. дози за Северна Корея, но пратката е забавена на фона на продължителните консултации.

Подкрепи Economic.bg