Филмаутор: Кабелните оператори пестят милиони от неплащане на авторски права

С отвореното писмо до институциите и Бойко Борисов кинодейците настояват за регулации в сектора

Филмаутор: Кабелните оператори пестят милиони от неплащане на авторски права

Снимка: Pixabay

Българските кабелни оператори пестят милиони левове от дългогодишно неплащане на авторски права за препредаването на филми. Около това мнение се обединиха над 200 представители на кино сектора у нас, които се подписаха под отворено писмо на „Филмаутор“ (колективна организация за управление на авторски права, бел.р.) до компетентните държавни институции и представители на властта, включително до премира Бойко Борисов, с настояване да се предприемат спешни действия за разрешаване на дългогодишния проблем. 

В писмото си авторите и продуцентите настояват част от приходите, генерирани от създаденото от тях съдържание, да покриват правата им, както повеляват българското законодателство и европейските директиви. По данни на КРС приходите от платена телевизия за 2018 г. у нас са над 368 млн. лв. 

България е единствената страна в Европейския съюз, която не спазва законите за авторското право в частта за препредаване на филми, се посочва в писмото, цитирано от Ploshtadslaveikov.com. Там се посочва, че у нас има над 250 кабелни и сателитни оператори, които от години не отчисляват дължимите суми към автори и продуценти за съдържанието, което предоставят на своите абонати. 

За проблема алармират и представители на големи киностудиа, като Paramount Pictures“, „20th Century Fox“, MGM, „Sony“, които са дали сигнал на „Филмаутор“ и Министерство на културата през август и септември, се казва още в отвореното писмо.  

„Драги, г-н Божинов, пиша Ви като представител на „Лайънсгейт”, компанията, която държи правата на филми като „Игрите на глада: Сойка-присмехулка” и „Две димящи дула” за България – и трябва да събира авторските отчисления от вторичните излъчвания в страната. Тези филми бяха показани през 2017 г. от Нова телевизия и бяха препредадени от кабелните оператори в страната. Но „Лайънсгейт” не получи от „Филмаутор“ никакво възнаграждение за това вторично използванe на неговите произведения“, гласи писмото от „Лайънсгейт“ до Виктор Божинов, председател на Управителния съвет на „Филмаутор“.

„Така наречените вторични възнаграждение от препредаване, както и първичните лицензионни такси, са гръбнакът на нашата индустрия, чийто продуценти не могат да финансират аудио-визуалната екосистема и всички творци… Следователно учтиво ви призоваваме да предприемем всички необходими мерки, за да се гарантираме спазването на продуцентските правата в областта на препредаването“, пишат още от „Лайънсгейт“.

С подобно съдържание са и другите писма, изпратени от големите американски киностудиа до „Филмаутор“.

„Това не е първият призив на международната творческа общност въпросът с липсата на плащания за препредаването на филми в България да бъде разрешен – се казва в отвореното писмо. – През април 2018-а 110 представители от 55 европейски дружества изпратиха до българските институции резолюция, с която се настоява за спешни мерки. Тя беше конкретно адресирана до министъра на културата и СЕМ с очакване да гарантират условия, в които кабелните и сателитни оператори ще осъществяват своята дейност в рамките на закона.

И до днес препредаващите предприятия в България не плащат за правата на хиляди български и чужди автори и продуценти на филми. 

По закон „Филмаутор“ и БАККО имаха срок до 15.11.2019 г. да постигнат споразумение за тарифата, по която трябва да се заплащат правата, но за пореден път няма съгласие по темата заради спокойствието на операторите от липсата на глоби. Сега очакваме държавата в лицето на Министерство на културата да свика комисия, чието решение да бъде финално по темата. Тази ситуация се повтаря от няколко години, но до резултат така и не се стига, което неминуемо ще доведе до санкции.“
-----------
Отвореното писмо е подписано от Виктор Божинов (режисьор, председател на УС на „Филмаутор“), Адела Пеева (режисьор, продуцент, зам.-председател на „Филмаутор“), Тонислав Христов (режисьор, член на УС на „Филмаутор“), Христо Тотев (оператор, член на УС на „Филмаутор“), Илия Костов (режисьор, сценарист, член на УС на „Филмаутор“), Станимир Трифонов (режисьор, член на УС на „Филмаутор“), Костадин Бонев (режисьор, член на УС на „Филмаутор“), Мартин Димитров (оператор, член на УС на „Филмаутор“), Ивайло Пенчев (продуцент, член на УС на „Филмаутор“), Росица Вълканова, Петър Вълчанов, Кристина Грозева, Божидар Манов, Зоран Петровски, Андрей Паунов, Иглика Трифонова, Людмил Стайков, Анри Кулев, Боряна Пунчева, Илиян Джевелеков, Михаил Мелтев, Раймонд Вагенщайн, Стефан Цанев, Иван Маразов, Ицхак Финци, Руси Чанев…
Коментари: 0