Кипърец начело на европейските пивовари

Петима Фотиадис, начело с „патриарха на кипърския бизнес”, управляват днес семейната бизнес империя

Кипърец начело на европейските пивовари
Автор: Бранислава Бобанац

Харвардски възпитаник по икономика, управляващ вече 28 години една от най-големите и динамично развиващи се бизнесгрупи в Кипър и в Югоизточна Европа, преизбран за втори мандат за президент на над 8500 европейски производители и дистрибутори на бира, 54-годишният Павлос Фотиадис може уверено да вдига наздравици за поредните бизнес успехи на своето семейство. Фотиадис е една от най-прочутите предприемачески фамилии и легендарно име в Кипър. А наздравицата е, разбира се, с чаша бира – собствено производство.

Напитка по избор

Кипър не се слави като „бирена нация”, но явно полага усилия да се доближи до европейските постижения по този показател. Местното потребление на кехлибарената напитка и износът от пивоварните на острова постоянно растат. Тази година през юли жителите на острова и техните гости са изпили 5 135 439 литра бира, а към техни „колеги” в други страни са тръгнали още 225 884 литра. Общото количество на местно потребление и износ през летния месец, достигнало 5 361 323 литра, е с 3% повече в сравнение с юни 2018 г. и с 6.3% над изпитото през юли миналата година, преброи халбите официалната статистика на Кипър.

Принос за този ръст безспорно има компанията „Фотос Фотиадис Груп” („Photos Photiades Group”) - лидер в производството и дистрибуцията на бира в Кипър. През юни миналата година тя чества забележителен юбилей - 75 години успешно присъствие на кипърската и международната бизнес сцена. 28 години от тях, от 1990 г., управляващ директор на ”Пивоварни Фотос Фотиадис” („Photos Photiades Breweries”) и на целия конгломерат „Photos Photiades Group” е Павлос Фотиадис - второто поколение Фотиадис. Общо петима Фотиадис са в Борда на директорите на групата, чийто председател е д-р Фотос Фотиадис - основателят на първата компания от бъдещата семейна империя през 1942 г. През октомври „патриархът на кипърския бизнес”, както го наричат в Кипър, навършва 98 години.

„Фотос Фотиадис Груп” е най-известна в Кипър с двата си бирени лиценза. От 51 години тя държи лиценза за производство на бира Carlsberg в Кипър. С получаването му компанията става първата извън Дания, която има разрешение да прави бирата с тази марка. През 2003 г. пивоварната на Фотиадис възстановява и производството на първата кипърска бира. След почти 40-годишно прекъсване тя предлага на пазара отново оригиналното местно малцово пиво „Leon Beer”, използвайки традиционната рецепта от създаването му през 1937 г.

Семейната бизнес група постепенно разширява територията си с различни напитки. През 1997 г. започва производството на 100% натурални плодови сокове с различни вкусове без добавена захар под марката „Ena”. Година по-късно въвежда в експлоатация съвременен бутилиращ завод за минерална вода, която излиза на пазара под марката „Агрос”, по името на планинското село, където е нейният извор, и скоро новият продукт става № 1 по потребителското търсене. През 2004 г. в портфолиото на Фотиадис се прибавя и бутиковата винарска изба „Киперунда”, чието лозе с площ от 4 хектара е с най-високата надморска височина в Европа.

Бизнес групата защитава лидерската си позиция в кипърската и международна питейна индустрия и като представлява над 150 водещи марки спиртни и други напитки от реномирани световноизвестни компании.

Освен в този сектор, компанията развива бизнес в търговията с тютюневи изделия, в енергетиката, на пазара на недвижими имоти, предлага застрахователни и финансови услуги.

Днес „Фотос Фотиадис Груп” обединява 42 компании, които работят успешно в Кипър, Гърция, Румъния, Словения и Хърватия, постигайки годишен оборот от 340 млн. евро. А със заетите в нея 1100 работещи тя е един от най-големите кипърски частни работодатели. 

„Дългосрочно стратегическо планиране, ангажираност към качеството и прилагането на най-високите международни стандарти, непрекъснати инвестиции в най-съвременни технологии и в човешките ресурси, уважение към обществото са основните принципи, които нашата компания следва и които я водят към успехите”, казва нейният управляващ директор Павлос Фотиадис

Роден през 1964 г., той е второто от петте деца на основателя на компанията Фотос Фотиадис. Павлос учи икономика в Харвард, където се дипломира през 1988 г. с награда за академични постижения. Магистърска степен по бизнес администрация получава в бизнес училището INSEAD във Франция. Според представители на кипърския бизнес на него в голяма степен се дължи изключителното разрастване на семейния бизнес в нови сфери.

Най-високото признание за Павлос Фотиадис като международен посланик на кипърското предприемачество стана единодушното му преизбиране му през юни 2018 г. за втори мандат като президент на Съюза на европейските пивовари (The Brewers of Europe). Първия си мандат той спечели през 2016 г. Професионалната организация е наричана „гласа на пивоварната промишленост в Европа”, тъй като обединява националните браншови асоциации на производителите на бира от 29 европейски държави и представлява над 8500 пивоварни на континента, които дават над 90% от европейското производство на напитката.

Освен с бирата и бизнеса, Павлос Фотиадис е известен и с разнообразните си интереси в други области. Бил е президент на Кипърския институт по неврология и генетика, член на Изпълнителния съвет на Кипърския олимпийски комитет, бивш председател на Кипърската ски федерация, председател на Асоциацията на Харвардските възпитаници в Кипър, бивш член на Борда на директорите на Университета в Кипър. Баща е на 4 деца – третото поколение, което ще поеме семейния бизнес на Фотиадис.
Коментари: 0