Кирил Петков: Атаката от „Има такъв народ“ ме изненада

Според служебния министър на икономиката зад атаката от ИТН стоят интересите на засегнати компании, чиито милиони са спрени от служебното правителство

Кирил Петков: Атаката от „Има такъв народ“ ме изненада

Снимка: БТА

3911 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Служебният икономически министър Кирил Петков е очаквал атаки от политическите партии ГЕРБ и ДПС заради спрените пари по обществени поръчки на компании и хора, свързани с двете политически формации. Най-изненадващи били нападките от страна на „Има такъв народ“. Според Петков реакцията на ИНТ е продиктувана от интересите на засегнати хора, които са намерили пролука, за да не позволят по-дълго спиране на големи финансови потоци.

Припомняме, че председателят на ИТН Тошко Йорданов обвини финансовия министър Асен Василев в кражба на интелектуална собственост от трибуната на Народното събрание преди дни. Обвиненията бяха в отговор на декларация на „Демократична България“, в която се изразява позиция, че в следващ проектокабинет трябва да фигурират имената на финансовия Василев, министъра на икономиката Кирил Петков и на образованието проф. Николай Денков.

„Видях, че фирмите и хората, чиито интереси засегнахме като спряхме теча на огромни суми пари, започнаха да ползват всяка пролука през партиите. За съжаление, те са намерили такава пролука и през ИТН“, коментира Петков в интервю за BTV.

Петков смята, че именно това е причината той и финансовият министър Асен Василев да не са поканени в следващ състав на проектокабинет, а въпросните фирми очакват финансовият поток да бъде възобновен при новото правителство.

„В сряда с решение на Министерски съвет спряхме 192 млн. лв. за правителствения комплекс. Представете си как са се почувствали тези хора, които са очаквали тези пари. Решение на следващ Министерски съвет би отменило нашата заповед“, посочи Петков.

Министърът коментира, че атаката е била очаквана, но по-важното е, че са дали пример, че тези неправомерно раздавани суми могат да бъдат спрени. Нужни са воля и хора, които не се страхуват да го направят, заяви Петков и отрече да е част от задкулисни икономически кръгове.

Той добави, че се гордее с това, което е свършил, защото служебното правителство е показало какво да очакват хората от политиците. 

Подкрепи Economic.bg