Кирил Петков: Смяната на Гешев ще бъде трудна

Лидерът на „Продължаваме промяната“ смята, че новият кабинет е възможно да положи клетва още следващата седмица

Кирил Петков: Смяната на Гешев ще бъде трудна

Снимка: Красимир Свраков

6546 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Смяната на главния прокурор Иван Гешев ще бъде трудна. Това заяви лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, който е и номинация за министър-председател в новия кабинет.

Нямаме конституционно мнозинство. За смяната на главния прокурори и на Висшия съдебен съвет (ВСС) се изисква конституционно мнозинство. Без подкрепата на ГЕРБ няма как това да се случи“, каза в интервю за bTV Петков.

Той допълни, че коалицията няма да се откаже от смяната на Гешев и това ще бъде дългосрочен приоритет. Петков съобщи, че до края на следващата седмица вече ще има кабинет. „Предстои да се разпишат всички обсъдени политики. Когато коалиционното споразумение бъде готово и одобрено от всички коалиционни партньори, тогава вече ще бъде представен кабинет с имена“, обясни лидерът на „Продължаваме промяната“.

Петков е категоричен, че най-важното е да се изчистят политиките. След това всяка партия ще предлага номинация за министър за конкретните политики и сфери, като този министър ще има възможността сам да избере екип, с който да работи. „Ще изискваме изпълнение на политиките. Ако това не стане, ние ще качим този разговор на лидерско ниво за обсъждане дали този човек е подходящ за поста си. Отговорността ще се носи от коалиционните партньори“, каза Петков.

Той смята, че новият кабинет е възможно да положи клетва още следващата седмица, но по-реалистично – по-следващата.

Няма да има никакви политически чадъри за всеки, който реши да стъпи настрани от правата линия. Всеки ще бъде подложен под най-строгата сила на закона. Имаме огромна задача. Ако някой стъпи грешно или накриво, първите, които ще инспектираме, ще бъдат хората от нашия отбор. Това ще покаже на обществото, че аршинът е един за всички“, категоричен е Петков.

Това няма да доведе до монопол в отделните сектори, тъй като всеки ще подлежи на проверка. „Една от първите ни задачи е именно Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да получи разследващи функции“, обясни Петков.

При изминалите преговори Петков коментира, че единствената тема, по която е имало съвсем леки притеснения е бил държавният бюджет. Той отхвърли информацията, че Корнелия Нинова от БСП е обсъждана за председател на парламента или това, че й е обещан ръководен пост.Подкрепи Economic.bg