Китай докара САЩ до рекордно висок търговски дефицит

Прогнозите на експертите са за бавно икономическо възстановяване и растеж на БВП до 5.7% през 2021 г.

Китай докара САЩ до рекордно висок търговски дефицит

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Търговският дефицит на САЩ достигна рекордно високо ниво – над 900 милиарда щатски долара през 2020 г., показват данните на кредитния застраховател Coface. Според тях това се дължи на ескалиращите отношения на страната с Китай, както и на пандемията от COVID-19. Здравната криза значително намали износа на стоки, след като бяха наложени редица ограничителни мерки през миналата година.

Въпреки това, в последния си икономически анализ специалистите от Coface прогнозират, че след 3.5% свиване на БВП на страната, САЩ ще започне да се възстановява с умерени темпове, достигайки стойности до 5.7% през 2021 г. По този начин американската икономика ще се върне към нивата на БВП, отчетени преди коронакризата още в средата на тази година, изпреварвайки най-напредналите икономики.

Този мощен подем на американската икономика ще се дължи отчасти и на безпрецедентния фискален отговор на Джо Байдън към кризата. Приетият през март 2021 г. пакет от мерки за подкрепа на икономиката, възлизащ на 1.9 трилиона щатски долара (равняващи се на 9% от БВП на САЩ), ще доведе до общ фискален отговор, равняващ се на 27% от БВП на САЩ – повече от всяка друга развита икономика.

„Използвайки анализ, основан на исторически оценки на потенциалния търговски баланс, считаме, че дефицитът на САЩ може да нарасне с 56 млрд. долара в резултат на плана за стимулиране. Въпреки че капиталовите стоки са най-важният сектор за износ (34% от общия брой между 2010 г. и 2020 г.), те са нараснали по-малко от вноса, до голяма степен поради казуса с Boeing 1 през последните две години, последван от пандемията от COVID-19“, споделя Пламен Димитров, управител на Coface България.

 

Една трета от средствата, отпуснати по схемата на Байдън, ще бъдат усвоени директно от американската икономика още през 2021 г., които ще бъдат в допълнение към вече близо 4 трилиона долара помощи, одобрени от Конгреса през 2020 г.

От Coface поясняват, че предвид бързото внедряване на ваксината срещу COVID-19 в САЩ се очаква силно възстановяване на частичното потребление, което ще тласне растежа на БВП. 

„Очаква се бум на потреблението в САЩ, което разбира се ще повиши търсенето на вносни стоки“, поясняват от Coface.

Експертите на Coface поясняват, че новият инфраструктурен план на Байдън за 2 трил. долара, който ще бъде насочен към възстановяването и изграждането на пътища, мостове и транспортни съоръжения в страната, който ще увеличи корпоративния данък от 21% на 28%, за да може да се финансиран, ще доведе и до покачване на търговския дефицит.

„Най-голямото въздействие на осемгодишния план за инвестиции в инфраструктура, ще се прояви едва след 2021 г. Въпреки че данъчните увеличения, с които ще се финансира програмата, ще бъдат разпределени за 15 години, те ще окажат влияние върху търговския дефицит“, се посочва в анализите на Coface.

Коментари: 0