ГЕРБ: Не може да бъдем заобиколени, ще има криза

ГЕРБ: Не може да бъдем заобиколени, ще има криза

Снимка: МС

Автор: Economic.bg

ГЕРБ е незаобиколим фактор в следващото правителство, смятат от партията. Това беше основният извод от пресконференцията на партията, на която бяха представени резултатите ѝ от парламентарните избори.  

„Не е политическа цел да бъдат изгонени и изметени 840 хил. българи. „Обичайно опитите да се заобиколи първият и да бъде сглобена конструкция от всички останали завършват зле. Не го четете като страст към властта. Тя тежи много, ако имаш крехки рамене, може да ти счупи гръбнака. Това, че си против някого, не е кауза, а само липса на кауза”, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

ГЕРБ ще следват процедурата, както е предписана по Конституция и ще предложат правителство въпреки малките шансове то да бъде подкрепено, заяви още Дончев. Той смята, че "това е победа въпреки всичко, въпреки горещото политическо лято от миналата година, въпреки пандемията, въпреки социално-икономическата криза, въпреки опитите да бъде омаскарен изборния процес".

Все още не са водени разговори и преговори с други политически партии, обясни Дончев и допълни, че „не сме просили подкрепа от никой“. Той бе категоричен, че промени в партията ще има и ГЕРБ са готови с предложения за кабинет.

Според Дончев премиерът Бойко Борисов не се страхува да излезе пред журналистите и липсва от пресконференцията заради международни ангажименти и разговори с европейски лидери, които води в момента.

Би било политическа грешка ГЕРБ да бъде заобикаляна, смята и избраният за депутат от ГЕРБ/СДС Даниел Митов. Според него причината е, че определени политически граници не може да бъдат прекрачвани и такива действия „ще бъдат наказани от гражданите“.

„ГЕРБ спечели тези избори и то с категорична преднина пред втория. Партията не може да бъде заобикаляна в парламента. Повече от четвърт от отишлите до урните дадоха своя вот за ГЕРБ. Опитът ГЕРБ да бъде заобикалян при съставянето на правителство, може да доведе страната до криза“, каза Митов.

Персоналният състав на правителството, което ГЕРБ ще предложи, ще бъде обявен скоро, каза още вицепремиерът и допълни, че системата ще бъде реформирана.

Европа е притеснена, че партии, членки на ЕНП са готови да вкарат комунисти през задния вход, вместо да работят с първата по големина „сестринска“ партия, каза още Митов. По думите му лидерът на партията трябва да бъде и министър-председател.

Според здравния министър проф. Костадин Ангелов проведените избори по време на пандемия са били с „перфектна организация“. „Справяме се и с третата вълна, справихме се и с втората и с първата вълна,“ каза Ангелов.

Коментари: 0