Китай е инвестирал $73 млрд. в транспортна инфраструктура през първото тримесечие

Пекин увеличава инвестициите си, за да стимулира забавянето при ръста на своята икономика

Китай е инвестирал $73 млрд. в транспортна инфраструктура през първото тримесечие

Снимка: Pixabay

888 ~ 1 мин. четене
Общите инвестиции в дълготрайни активи по отношение на транспортната инфраструктура на Китай през първото тримесечие достига размер на 488.9 млрд. юана (72.66 млрд. долара), което е с 4.8% повече в сравнение със същия период от преди година, съобщава Reuters, позовавайки се на данни на китайското министерство на транспорта.

Разходите на втората по големина икономика в света за железопътния транспорт се покачват с 10 на сто до 101.2 млрд. юана за периода януари-март, докато инвестициите, насочени към магистралните пътища достигат 191.5 млрд. юана, или годишен ръст от 12.6 на сто.

Китай увеличава инвестициите си в транспортната инфраструктура, за да стимулира забавянето при ръста на своята икономика.

Страната одобри инвестиция от 370,3 млрд. юана за проекти с дълготрайни активи през първото тримесечие на годината, основно в енергетиката, транспорта и високотехнологичния сектор.
В събота китайският президент Си Дзинпин заяви, че по време на форума „Един пояс, един път“, който се провежда за втори път, са били сключени 283 споразумения за общо 64 млрд. долара.

В речта си китайският президент повтори, че този гигантски инфраструктурен проект ще наблегне на "отворено, чисто и зелено развитие", а различните участници в него "ще се консултират като равни".
Коментари: 0