Китай наля близо $20 млрд., за да спре срива на борсата

Страната обмисля ограничаване на търговията с акции

Китай наля близо $20 млрд., за да спре срива на борсата
3611 ~ 1 мин. четене

Китайската регулаторна комисия за ценните книжа обяви, че ще разгледа възможността за ограничаване на дела акции, който големите играчи могат да продават за определен период от време. Освен това централната банка неочаквано инжектира 130 млрд. юана (19,94 млрд. долара) на пазара, за да поддържа заемните цени ниски и да успокои дребните инвеститори. Все пак мерките така и не успяха да насочат търговията с акции в правилната посока.

След като в понеделник търговията бе временно прекратена, спадът на китайския фондов пазар продължи и днес, предава BBC. Основният индекс Shanghai Composite отбеляза спад с близо 7%, а Hang Seng също остана колеблив.

Средствата за близо 20 млрд. долара са под формата на т.нар. седемдневни обратни репо сделки, като лихвеният процент е 2,25%. Това е най-голямата такава финансова инжекция от септември насам. 

Инвеститорите чакат да видят дали Пекин ще задържи последните продажби на акции и дали ще бъдат въведени допълнителни мерки. Някои анализатори смятат, че страната е по-загрижена за икономическия растеж, отколкото за фондовия пазар. "Нещо повече, ще бъде наистина лошо, ако трябва да се въвеждат още мерки, когато икономиката е в процес на отдръпване от спасителните механизми", заяви експертът Бърнард Оу. 

Подкрепи Economic.bg