Китай нанася тежки удари на биткойн

Репресиите от страна на властите ескалират и „миньорите“ вече обмислят да изместят бизнеса си в офшорни зони

Китай нанася тежки удари на биткойн

Снимка: Pixabay

3521 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Репресиите на Китай срещу криптовалутите се разпространиха в югозападната част на страната. Местни медии съобщават, че са започнали акции срещу „миньори“ в провинция Юнан заради злоупотреба с електричество.

В допълнение към опасенията относно огромните количества енергия, необходими за изчислителната мощ за създаване на криптовалути, централното правителство е загрижено и за спекулациите след скока в цената на биткойн.

Китай държи над половината от световното производство на биткойни, но някои „миньори“ обмислят да се преместят другаде, след като Държавният съвет обеща да ограничи добива и търговията с биткойни.

Постоянните сигнали за действия от страна на Пекин срещу криптовалутата не спират да я обезценяват. Днес търговията се срина под 35 000 долара. За последно на това ниво биткойн се е търгувал в началото на февруари, когато обаче тенденцията беше възходяща. Пикът, според платформата Coindesk, беше в средата на април, когато цената на най-популярната електронна валута надхвърли 63 000 долара за брой.

Енергийната администрация на Юнан в петък публикува известие, нареждащо разследване за незаконно присвояване и неразрешено използване на електроенергия от биткойн „миньори“, обещавайки наказания, съобщи Science and Technology Innovation Express News. Копие от известието, което определя срок до края на юни, се разпространява в китайските социални медии. Reuters не получил отговори на обажданията до енергийната администрация на провинцията.

Разследванията в Юнан, четвъртият по големина център за добив на биткойни в Китай, следват ограниченията в няколко други области. Северозападната провинция Цинхай и окръг в съседен Синцзян са разпоредили проектите за добив на криптовалута да бъдат закрити.

Вътрешна Монголия разкри мерки за изкореняване на криптовалутите, докато Съчуан все още изследва влиянието на индустрията.

Все по-голям брой китайски криптокопачи обмислят да преместят бизнеса си в офшорни зони, каза Лей Тонг, управляващ директор за финансови услуги в Babel Finance, базиран в Хонконг кредитор и управляващ актив.

Подкрепи Economic.bg