ЕС предупреди Джонсън да спазва сделката за Брекзит

Урсула фон дер Лайен каза на британския премиер, че спазването на Северноирландския протокол е задължително

ЕС предупреди Джонсън да спазва сделката за Брекзит

Снимка: БТА

1004 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Европейският съюз заяви на Борис Джонсън, че трябва да приложи сделката за Брекзит, която е подписал, и така да осигури деликатния мир в Северна Ирландия. По време на срещата на Г-7 днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза на британския премиер, че 27-членният блок е напълно обединен по тази позиция.

Съединените щати изразиха сериозна загриженост, че спорът между Лондон и Брюксел относно прилагането на договора за Брекзит от 2020 г. може да подкопае мирното споразумение, подписано на Разпети петък 1998 г., с което приключиха три десетилетия на насилие.

След като Обединеното кралство излезе от орбитата на блока на 1 януари тази година, Джонсън едностранно забави изпълнението на някои разпоредби на Северноирландския протокол към сделката и неговият водещ преговарящ заяви, че протоколът е неустойчив.

„Споразумението от Разпети петък и мира на остров Ирландия са от първостепенно значение“, заяви Урсула фон дер Лайен след срещата с Джонсън и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. „И двете страни трябва да изпълнят това, за което се договорихме.“

„В това отношение има пълно единство в ЕС“, каза тя и добави, че сделката е била договорена, подписана и ратифицирана както от правителството на Джонсън, така и от ЕС.

Мирната сделка от 1998 г. до голяма степен сложи край на тридесетилетния конфликт между ирландските католически националистически бойци и про-британски протестантски „лоялни“ паравоенни формирования, В този конгликт загинаха поне 3600 души.

Въпреки че Брекзит не беше част от официалния дневен ред на срещата на върха на групата на седемте най-богати държави в английския морски курорт Карбис Бей, въпросът беше повдигнат на срещите между Джонсън и лидерите на ЕС.

Френският президент Еманюел Макрон предложи да възстанови отношенията си с Великобритания, стига Джонсън да се придържа към споразумението за Брекзит. Британският премиер се срещна и с германския канцлер Ангела Меркел.

Брекзит напрегна ситуацията в Северна Ирландия – ЕС иска да защити своите пазари, но ефективна граница в Ирландско море, създадена от Северноирландския протокол, отрязва британската провинция от останалата част на Обединеното кралство.

Протоколът има за цел да остави провинцията, която граничи с Република Ирландия, както в митническата територия на Обединеното кралство, така и на единния пазар на ЕС.

Лондон казва, че протоколът е неустойчив в сегашния си вид поради проблемите, които е причинил при доставките на ежедневни стоки за Северна Ирландия.

Про-британската юнионистка общност в Северна Ирландия казва, че сега провинцията реално е отделена от останалата част на Обединеното кралство и че сделката за Брекзит, която Джонсън подписа, нарушава мирното споразумение от 1998 г. А отворената граница между провинцията и Република Ирландия беше ключов принцип в сделката за Разпети петък.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който се гордее с ирландското си наследство, даде да се разбере, че всички стъпки, които затрудняват мирното споразумение от 1998 г., няма да бъдат приветствани от Вашингтон.

Подкрепи Economic.bg