Blue Origin продава на търг ракетно пътуване в космоса с Безос

Победителят ще разгледа космическите забележителности с най-богатия човек на света

Blue Origin продава на търг ракетно пътуване в космоса с Безос

Снимка: БТА

584 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Искате ли да наддавате за място на пътуване с космически кораб с Джеф Безос? Ще трябва да сте бързи - и вероятно ще са ви необходими повече от 4 млн. долара. Blue Origin планира търг на живо днес, за да приключи процеса по наддаване за място в предстоящото космическо пътуване на компанията следващия месец, пише Reuters. Победителят в наддаването ще има възможност да разглежда космически забележителности заедно с основателя на компанията, милиардерът и изпълнителен директор на Amazon.com Inc.

Самоличността на победителя - вероятно свръхбогат почитател на космоса - няма да бъде разкрита веднага. Но изстрелването на ракетата New Shepard на Blue Origin от Западен Тексас на 20 юли ще бъде знаменателен момент, тъй като американските фирми се стремят към нова ера на частни търговски космически пътувания.

Безос, най-богатият човек в света и космически ентусиаст през целия си живот, се надпреварва с Ричард Брансън и Илон Мъск, за да бъде първият от тримата, пътувал извън атмосферата на Земята.

„Изпращането на най-богатия човек в света и една от най-известните фигури в бизнеса в космоса е огромна реклама за космоса като място за проучване, индустриализация и инвестиции“, каза по-рано този месец анализаторът от Morgan Stanley Адам Джонас.

Тъй като едномесечният процес по наддаване, водещ до търга на живо днес, приключи в четвъртък, печелившата сума възлезе на повече от 4 млн. долара, подхранвана от участието на повече от 6000 души от най-малко 143 държави, обявиха от Blue Origin.

Търгът на живо трябва да започне днес в 20.00 ч. българско време и ще продължи само няколко минути.

Докато средствата, събрани от събитието, са предназначени за благотворителност, Blue Origin се надява да подсили ентусиазма за своя зараждащ се суборбитален туристически бизнес.

Брансън, който е основател на Virgin Galactic Holdings Inc, може да се опита да открадне шоуто на Безос, като се присъедини към евентуален тестов полет до ръба на космоса на 4 юли на борда на космическия самолет VSS Unity на Virgin.

Състезанието се подхранва от оптимизма, че космическите пътувания ще станат масови, тъй като технологията, която се използва, вече се е доказала и разходите намаляват. Според UBS това може да бъде туристически пазар на стойност 3 млрд. долара годишно до 2030 г.

Blue Origin и Virgin Galactic, както и SpaceX на Илон Мъск, също са обсъждали използването на ракети за свързване на отдалечени глобални градове. UBS твърди, че пазарът на подобни дълги пътувания може да струва повече от 20 млрд. долара, въпреки че няколко бариери като сертифицирането на въздушната безопасност могат да провалят плановете.

Blue Origin не разкри своята ценова стратегия за бъдещи пътувания.

Reuters съобщи през 2018 г., че Blue Origin планира да взима от пътниците си поне 200 000 долара за пътуване, въз основа на проучване на пазара и други съображения, въпреки че плановете на компанията вече може да са се променили.

Подкрепи Economic.bg