СТО видя надежда за ускоряване на ваксинациите в бедните държави

Огромният проблем са патентните права върху COVID Ваксините, които в момента ограничават масовото производство

СТО видя надежда за ускоряване на ваксинациите в бедните държави

Снимка: СТО

304 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Ръководителят на Световната търговска организация (СТО) заяви, че има път към постигане на глобална сделка за споделяне на повече ваксини с развиващите се страни. Коментарът на генералния директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала идва на фона на голямото разделението относно възникналия казус около патентните права върху ваксините срещу CODIV-19 и дали те трябва да отпаднат.

Говорейки пред репортери преди да се присъедини към дискусиите между лидерите на Г-7, Оконджо-Ивеала заяви, че се надява, че ще има повече яснота по въпроса за освобождаването от патентни права до юли.

Може да е трудно, защото някои от позициите, може би, са малко отдалечени, но има път“, каза тя. „Много бих искала да видя някаква форма на напредък до юли.“

Членовете на СТО се договориха в сряда да започнат официални разговори по план за увеличаване на доставките на ваксини срещу COVID-19 за развиващите се страни, но се очертават тежки преговори.

Южна Африка и Индия, подкрепени от много нововъзникващи държави, искат временен отказ от правата върху интелектуалната собственост върху ваксини и други медикаменти, за да се позволи на местните производители да правят нужните дози.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че подкрепя временния отказ от патентни права. Но други развити държави, в които са регистрирани големите фармацевтични компании, казват, че подобен ход не би увеличил производството и би могъл да подкопае научните изследвания и разработките.

Оконджо-Ивеала заяви, че дебатът е напреднал със споразумението за започване на преговорите.

„Надяваме се, че това ще се случи по начин, който може да ускори споразумението до нещо прагматично, което да работи за развиващите се страни и в същото време да защити научните изследвания и иновациите“, каза тя.

Освен постигането на сделка по интелектуалната собственост, страните трябваше да свалят ограниченията върху износа на материали, използвани в производството на ваксини и да подкрепят план за 50 млрд. долара за ускоряване на разпространението на местни ваксини, добави лидерът на СТО.

Членовете на организацията трябва да обсъдят следващата седмица формата на преговорите с оглед изготвяне на доклад до 21-22 юли.

Лидерите на Г-7, по време на срещата на върха в югозападна Англия, се споразумяха да дарят 1 млрд. дози ваксини срещу COVID-19 на по-бедните страни.

Отделно Оконджо-Ивеала заяви, че се надява на „значителен напредък“ в преговорите по субсидиите за риболов до юли „дори ако не стигнем до заключение, което е напълно възможно“.

Тя трябва да бъде домакин на среща на страните членки на СТО на 15 юли, за да се опита да намали субсидиите за риболов след 20 години преговори.

Подкрепи Economic.bg