Китай праща два робота към тъмната страна на Луната

Страната е амбицирана в бъдеще да прати и хора там

Китай праща два робота към тъмната страна на Луната

Снимка: БТА

872 ~ 1 мин. четене
През декември се очаква китайската космическа агенция да изстреля към Луната два робота, които да изследват тъмната страна на небесното тяло. На пресконференция в Пекин миналата седмица организацията даде повече подробности за предстоящата мисия Chang’е-4, пише Futurism. 

Космическата апаратура ще бъде изведена в Космоса от площадката на Центъра за изстрелване на сателити Сичан на борда на ракетата Long March 3B. На Луната ще бъдат изпратени един роувър и един стационарен апарат, които ще работят съответно три месеца и една година. 

За трансфера на информацията ще бъде използван препредаващ сателит, който ще събира данните от лунарните апарати и ще ги излъчва към Земята. Той е необходим, тъй като роботите ще са от другата страна на Луната и на практика няма да имат пряка връзка с нашата планета. 

Целите, които Китай гони чрез изпълнението на мисията Chang'e-4 са няколко. Първо, да подобри знанието ни за историята на Луната. Второ, да извърши тестове, които да ѝ помогнат за бъдещи мисии. Така например сега ще бъде установено дали и къде от далечната страна на Луната може да се постави телескоп, който да снима от ъгъл, даващ иначе невъзможен поглед към космическата шир. 

Човешки крак не е стъпвал на Луната от 1972 г. насам. Няколко нации обаче в момента са амбицирани да сложат край на този застой, включително и Китай. Надеждите са, че мисията Chan’e-4 ще помогне на азиатската страна да си проправи път натам. 


Подкрепи Economic.bg