Китай ще ограничи консумацията си на енергия

Целта на правителството е да се използват енергоносители с общ енергиен еквивалент на до 4,8 млрд. тона въглища годишно през следващите седем години

Китай ще ограничи консумацията си на енергия
232 ~ 2 мин. четене

Китай ще ограничи растежа в потреблението на енергия в страната до 28% в периода до 2020 г., пише Bloomberg.

Целта на правителството е да се използват енергоносители с общ енергиен еквивалент на до 4,8 млрд. тона въглища годишно през следващите седем години. По данни на Националното статистическо бюро, за същия период до 2013 г. разходът на енергия в Китай се е увеличил с 45%.

Това се счита за поредна стъпка на властта да повиши ефективността в икономиката и все по-задълбочаващата се енергийна зависимост. Заедно с индустриализацията и бързия икономически растеж през последните години, страната се превърна в огромен потребител на енергийни ресурси, което промени драматично енергийните пазари и геополитика, свързана с енергийната сигурност. За последното десетилетие, потреблението на въглища се е увеличило с над 50%, основни поради повишеното търсене в най-многолюдната страна на планетата.

В допълнение на тези мерки, през миналата седмица президентът Си Джинпин обяви план, според който в следващите 16 години енергията от „зелени” източници трябва да нарасне почти двойно. С това страната ще се опита да разреши тежките проблеми със замърсяване на въздуха от въглищните електроцентрали. Лошото му качество поражда все по-силно обществено недоволство срещу управлението и се счита за една от най-големите опасности за стабилността на властта.

Правителството планира още до 2020 г. консумацията на енергия от неизкопаеми горива да достигне 15%, тази от природен газ – 10%, а делът на въглищата да спадне до 62%. Това означава използване „само” 4,2 млрд. тона въглища  годишно.

Целите включват и производство 30 млрд. кубически метра въглищен газ годишно, над 30 млрд. куб. м. шистов газ, пускането на нови 58 гигавата ядрени мощности и започването на други 30. Към момента Китай разполага с 15 гигавата.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg