Китай слага 25% мито върху 660 американски стоки

Това е ответна реакция срещу действията на президента Доналд Тръмп

Китай слага 25% мито върху 660 американски стоки

Снимка: БТА

Китай ще наложи 25-процентни мита върху 659 американски стоки на обща стойност 50 млрд. долара като ответна мярка на решението на САЩ да наложат подобни мита на китайски стоки на същата стойност, съобщи китайското министерство на търговията, цитирано от Reuters.

Митата върху американски стоки за 34 млрд. долара ще влязат в сила от 6 юли. Те обхващат селскостопански продукти, автомобили и морски продукти.

Датата за влизането в сила на митата върху американските стоки за останалите 16 млрд. долара ще бъде обявена допълнително. Сред тези стоки има суров петрол, природен газ, въглища и някои продукти от рафиниран петрол.

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че въвежда 25-процентни мита върху китайски стоки за 50 млрд. долара. Той заяви, че митата ще бъдат наложени на стратегически важни китайски вносни стоки и обеща допълнителни мерки, ако Пекин отвърне на удара, отбелязва Reuters.

„САЩ държат да възприемат поведение, което нарушава правилата на Световната търговска организация. Това е нарушение на легитимните права и интереси, които Китай има съгласно правилата на СТО и заплаха за икономическите интереси и сигурността на Китай“, заяви китайското министерство на търговията.
Коментари: 0