Китай строи планински киноцентър за 2,2 млрд. долара

В строежа на многофункционалния индустриален парк ще участват и чужди фирми

Китай строи планински киноцентър за 2,2 млрд. долара
260 ~ 1 мин. четене

Китай ще инвестира 15 млрд. юана (2,2 млрд. долара) в изграждането на нов филмов индустриален парк, фокусиран върху развлекателната индустрия. Обектът ще се намира в живописен планински район близо до град Чунцин, в югоизточната част на страната, предаде Xinhua.

Паркът включва филмово студио, туристически град, тематичен парк, център за обучение и офиси за културни предприятия и техните инвеститори, съобщи мениджърът на проекта Тан Нианшен.

Той носи името на инициативата „Един колан, един път“, част от „Новия път на коприната“ – всеобхватната стратегия на Китай за международна търговия.

Строителството на парка ще стартира през 2017 г. Фирми от дузина държави ще се включат в изграждането на различни части от проекта, вкл. тематичния парк и туристическия град.

Паркът ще служи като платформа за провеждане на изложения, ще стимулира обмена и сътрудничеството между китайските и чуждестранните филмови предприятия, ще интегрира традиционния сектор с бързо развиващите се индустрии за онлайн развлечения, игри, виртуална реалност и технологии с обогатена реалност.

Китай вече е вторият по големина кинопазар и китайските ръководители поставиха като приоритет производството все повече филми в страната.

Подкрепи Economic.bg