Китай строи плаваща атомна централа

Проектът ще премине през строга научна проверка

Китай строи плаваща атомна централа
4097 ~ 1 мин. четене
Китай планира да построи плаваща АЕЦ. Идеята е част от намеренията на страната да удвои ядрените си мощности до 2020 година. 

Властите обмислят проекта за „плаваща в морето електроцентрала”, който най-напред ще премине през строга научна проверка, заяви Сюй Дачжъ, ръководител на Китайската агенция за атомна енергия. 

Използването на ядрена енергия в морето не е непознато. Военни самолетоносачи и подводници често се захранват така. Цивилен проект обаче е прецедент, като изключим информациите за сходна руска разработка. 

Вече беше обявено, че Пекин включи разработката на два крайбрежни АЕЦ, които ще бъдат построени съответно от Главната ядрена корпорация на Китай и Китайската национална ядрена корпорация, в рамките на 13-ата петилетка – 2016-2020 година. Те ще могат да захранват петролни и газови платформи в морето, както и икономическа дейност на острови и откъснати територии, пише БГНЕС. 

Китай продължава да предявява претенции към територии в Източно и Южно Китайско море, където си съперничи с Япония и Филипините. Пекин строи различни производствени мощности около и на оспорваните брегове. 

В момента страната има 30 работещи ядрени реактора с капацитет 28,3 гигавата, съобщи Сюй. Още 24 се строят, като новите мощности се изчисляват на 26,7 гигавата. Целта е постигане на 58 гигавата до 2020 година. Китай отмени разрешенията за строеж на нови атомни централи, след като цунами заля и причини сериозна авария на японската „Фукушима” през 2011 година. Пекин продължи плановете си само година по-късно, въпреки предупрежденията на министерството на околната среда, че сигурността не може да се гарантира.
Подкрепи Economic.bg