Китай затяга контрола върху онлайн новините и интернет доставчиците

Правителството ще въведе партийно ръководство във всяка медия

Китай затяга контрола върху онлайн новините и интернет доставчиците
420 ~ 1 мин. четене
Китай въведе по-строги правила за дейността на онлайн медиите и доставчиците на интернет, съобщава Reuters. Целта на правителството е да увеличи сигурността в интернет и да поддържа по-строг контрол върху съдържанието.

Премиерът Си Дзинпин превърна „кибер суверенитета“ в топ приоритет в своята мащабна кампания за повишаване на сигурността в мрежата.

Новите правила, публикувани от Администрацията за управление на киберпространството (CAC), увеличават ограниченията на това, какви новини могат да бъдат публикувани и разпространявани от онлайн сайтове. Всички услуги, които предоставят онлайн платформите, трябва да бъдат управлявани от редакционен екип, одобрен от китайската комунистическа партия.

Правилата, които ще влязат в сила от 1 юни, се отнасят за всички политически, икономически, военни или дипломатически доклади или статии, мнения в блогове, уебсайтове, форуми, търсачки, приложения за незабавни съобщения и всички други платформи, които селектират или редактират новини и информация, съобщават от администрацията.

Съгласно новите правила, мерките спрямо редакционното ръководство на медиите, ще бъдат прилагани към интернет доставчиците, за да се гарантира, че те също ще се придържат към линията на партията.

Правилата също така предвиждат местните фирми, които искат да създадат съвместно предприятие с чуждестранен партньор или да получат чуждестранно финансиране, трябва да бъде оценена от Държавната интернет информационна служба.
Коментари: 0