Прокуратурата проверява Летище София

Държавното обвинение е получило сигнал, че външна фирма е получила неограничен достъп до инфосистемата на летището

Прокуратурата проверява Летище София
948 ~ 1 мин. четене
Сигнал за предоставен достъп на частна фирма до информационната система на Летище София проверява прокуратурата. По случая работят прокурори от специализираното звено "Антикорупция" и агенти на ДАНС, съобщиха от държавното обвинение.

В сигнала до главния прокурор се съдържа информация, според която през февруари със заповед на изпълнителния директор на "Летище София" на неназованото частно дружество са били предоставени пълни администраторски права по отношение на цялата информационна система на летището. По същото време се е провеждала процедура по предоставяне на летището на концесия, уточняват от държавното обвинение.

Според сигнала предходен собственик на търговското дружество, получило неограничен достъп, в момента е началник на кабинет на министър, съобщиха от държавното обвинение.

Заповедта за предоставяне на този неограничен достъп не е била подписана лично от шефа на "Летище София“. Тъй като не е намерен договор с частното търговско дружество, предмет на проверката са причините, поради които търговското дружество е получило пълните администраторски права, както и какви са ползваните данни.

Припомняме, че от 17 февруари шеф на столичното летище е Пламен Станчев. Той зае мястото на Христо Щерионов, който зае поста на главен директор на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“. Пламен Станчев заемаше беше директор на Летище София в периода 2006-2010 г. Той беше назначен от кабинета на Тройната коалиция през 2006 г. и отстранен от първото правителство на ГЕРБ през 2010 г. заради множество сигнали за нарушения и злоупотреби.
Подкрепи Economic.bg