Китайски гигант даде на съд венецуелската държавна петролна компания

Sinopec заведе дело за $23,7 млн. плюс лихви срещу PDVSA

Китайски гигант даде на съд венецуелската държавна петролна компания

Снимка: PDVSA

Една от най-големите държавни компании в света - китайската петролна и газова Sinopec е завела дело срещу венецуелската държавна петролна компания PDVSA в щатски съд. Искът е за 23,7 млн. долара плюс лихви, а обвинението освен за неплащане е и за нарушение на договор и заговор за измама, съобщава CNN Money.

В иска, подаден на 27 ноември 2017 г. в Хюстън, Тексас, Sinopec USA твърди ,че PDVSA е пропуснала плащане за половината сума от поръчка на стойност $43,5 млн. за стоманени продукти. Първи за делото писа Financial Times в сряда, припомня телевизията.

Сумата на иска обаче е незначителна на фона на големите задължения на венецуелския петролен гигант и външния дълг на страната.

Общо Венецуела и PDVSA имат дългове за над 60 млрд. долара по облигации. А общо задълженията на страната са за 196 млрд. долара, според документ, публикуван от Harvard Law Roundtable.

Китайски държавни банки са отпуснали на Венецуела над 60 млрд. долара в годините между 2007 и 2016 г. А заведеното тези дни дело е само пореден знак, че нетърпението на Китай нараства спрямо затруднената южноамериканска страна, която вече пропусна плащане по външен дълг към облигационерите си и обяви, че не може да го обслужва.

Въпреки това миналия месец PDVSA направи плащане по дълг на стойност 1,1 млрд. долара миналия месец, малко след като президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че страната не може да плаща дълга си, а държавната банка има резерви едва за 10 млрд. долара. Намеренията му са да се договори преструктуриране на задълженията.

Коментари: 0