Китайски съд забрани продажбата на 7 iPhone модела в страната

Новината предизвика срив в акциите на Apple

Китайски съд забрани продажбата на 7 iPhone модела в страната

Снимка: БТА

iPhone моделите от „6S” до „X” (общо седем на брой) вече няма да може да се продават в Китай. Това решение е взел местният съд във връзка с оплакване на Qualcomm срещу Apple. 

Става дума за iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus и iPhone X. 

Производителят на чипове обяви в понеделник, че е спечелил предварителна заповед от китайския съд за забрана на вноса и продажбата на няколко модела телефони на Apple в Китай. Според информацията съдът е заключил, че производителят на смартфони е нарушил два от патентите на Qualcomm, уточнява Reuters. 

Решението е на Международния народен съд във Фуджоу, същият съд, който по-рано тази година забрани вноса на някои чипове за памет на Micron Technology в  Китай. 

Що се отнася до оплакването на Qualcomm, то датира от края на 2017 г. За година време съдът е успял да установи, че Apple е нарушила два софтуерни патента, свързани с преоразмеряването на снимки и управлението на приложения от сензорен екран. 

Въпреки новина Apple излезе с изявление, в което уверява, че „всички iPhone модели остават достъпни за нашите клиенти в Китай“. 

„Apple продължава да се възползва от нашата интелектуална собственост, като същевременно отказва да ни компенсира“, казва от своя страна Дон Розенберг, главен съветник в Qualcomm. 

Съдебното решение доведе до срив в акциите на Apple с над 2% в предборсовата търговия. 

Тъй като нарушенията засягат софтуера, Apple би могла да го пренапише и така да заобиколи патентите и в крайна сметка да продължи да разпространява своите устройства. 

От информация на патентното ведомство в Китай става ясно, че сегашните нарушения на интелектуална собственост от страна на Apple са различни от онези, които Qualcomm оспорва преди. Производителят на чипове вече поиска забрана за внос на някои iPhone модели и в САЩ.
Коментари: 0