Китайските фабрични поръчки с рекорден ръст през август

Пазарът на труда също отчита признаци на подобрение

Китайските фабрични поръчки с рекорден ръст през август

Снимка: Unsplash

Китайската фабрична дейност отчете най-бързото си увеличение от близо десетилетие през август вследствие на увеличаващите се поръчки и износ, показва проучване на частния сектор.

Втората по големина икономика в света до голяма степен успя да „пребори“ коронакризата и да премахне сянката, която беше хвърлена върху икономиката заради намалените поръчки. Отчетените положителни резултати през август са знак за по-трайно възстановяване на китайската икономика през следващите месеци.

Индексът Caixin / Markit Manufacturing Purchasing Manager (PMI) се повиши до 53.1 пункта през август от 52.8 през юли, отбелязвайки четвъртия пореден месец на растеж в сектора и най-големия темп на разрастване от януари 2011 г. насам.

Пазарът на труда също забелязва признаци на подобрение, като някои компании увеличават набирането на персонал, за да отговорят на производствените нужди, въпреки че размерът на заетостта остава на отрицателна територия през осемте месеца на годината.

 „Заетостта е много важен елемент от икономиката. Увеличението на заетостта разчита на дълготрайното подобряване на икономиката. Положителното развитие на макроикономиката е от съществено значение за това особено когато все още има много несигурности във вътрешните и отвъдморските икономики “, коментира Уанг Же, старши икономист в Caixin Insight Group, цитиран от Reuters.

Фабрика за огледала, която доставя на гиганти на дребно като Walmart и Home Depot, е затрупана с нови поръчки извън настоящия оперативен капацитет на фабриката.

Уволнихме работници, когато пандемията започна за първи път, но сега, с толкова много поръчки, не можем да намерим достатъчно хора", казва един от работещите във фабриката.

Коментари: 0