Илон Мъск изпревари Зукърбърг по богатство

Той се превърна в третия най-богат човек в света

Илон Мъск изпревари Зукърбърг по богатство

Снимка: Колаж/БТА

Илон Мъск успя да изпревари съоснователя на Facebook Марк Зукърбърг и да се превърна в третия най-богат човек в света, след като акциите на Tesla продължават ралито си. Мъск в момента притежава активи н стойност 115.4 млрд. долара, докато състоянието на Зукърбърг се оценява на 110.8 млрд. долара, според Bloomberg Billionaires Index.

Основателят на Tesla се радва на огромен ръст на състоянието си напоследък. Нетното му богатство се увеличи с 87.8 млрд. долара тази година, а основната причина е поскъпването на акциите на Tesla с почти 500% за периода. Помогна му също и дръзкият бонус пакет – най-голяма корпоративна сделка за възнаграждения, сключена някога между главен изпълнителен директор и борд на директорите. Той е разделен на 12 транша и може да донесе над 50 млрд. долара на основателя на компанията, ако тя постигне финансовите си цели.

Миналата седмица Мъск се присъедини към престижния клуб на богаташите, които притежават по над 100 млрд. долара. В него още са само Зукърбърг, Джеф Безос и Бил Гейтс.

Бързият темп на трупане на богатство в последните месеци силно контрастира на състоянието на световната икономика. Растежът беше засегнат от пандемията, като накара компаниите да съкратят милиони служители.

Мъск все още има дълъг път до върха на класацията на богатите, където в момента е Джеф Безос, а той има натрупани цели 200 млрд. долара.

Коментари: 0