Китайските индустриални печалби с 2,9% спад за юли

Икономиката на страната очаква най-ниския годишен ръст от 20 години насам

Китайските индустриални печалби с 2,9% спад за юли
224 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Печалбите на китайските индустриални компании са намалели с 2,9% през месец юли в сравнение със същия месец миналата година, показват официалните данни, като подчертават слабостта на втората най-голяма икономика в света, предава Ройтерс.

Това е вторият най-голям спад в индустриалните печалби за 2015 г., тъй като през януари-февруари се отчете 4,2%. През първите седем месеца на година техният общ спад е с 1% в сравнение със същия период на 2014 г.

Същевременно най-богатият човек в Китай – Уанг Джианлин вчера заяви, че правителството трябва да се откаже от „фантазиите“ за поддържане на високите темпове на икономически растеж в страната. Според него „Икономиката на Китай трябва да се трансформира, разчитайки на инвестициите и на износа. Това е болезнен процес. Ако преобразуването не се случи сега, би било още по-болезнено в бъдеще", каза Уанг.

Китайският бизнесмен коментира, че страната трябва да се откаже от фантазията за поддържане на висок ръст от 7 или 8 на сто, а просто да приеме 6-7% или дори 5% икономически ръст.

Опасенията, че задълбочаването на забавянето на пазара в Китай може да навреди на световната икономика разтърсиха световните фондови пазари. Икономиката на Китай официално се очаква да нарасне с около 7% през тази година, най-ниският ръст за повече от две десетилетия, но много специалисти смятат, че той нараства с много по-бавни темпове.

Подкрепи Economic.bg