Китайските опити за сдобряване със САЩ повишиха настроенията на инвеститорите

Щатските борси записаха поредна волатилна сесия

Китайските опити за сдобряване със САЩ повишиха настроенията на инвеститорите

Снимка: БТА

Щатските борси записаха поредна волатилна сесия. Dow Jones успя да се разпише на зелената територия, финиширайки на ниво от 24597 пункта. S&P 500 и NASDAQ обаче отстъпиха с респективно 0.02% и 0.4%, поведени от изтритите от началото на сесията печалби на Amazon и Alphabet. Доказателство за опитите на Китай да затопли отношенията си със САЩ е покупката на поне 500 хил. тона щатска соя в сряда, което и днес даде известен принос в настроенията на инвеститорите. След като САЩ изиска Канада да арестува главния финансов директор на Huawei, Доналд Тръмп заяви, че е готов да се намеси по случая, ако това би подобрило отношенията между Пекин и Вашингтон. 

Междувременно доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа намаля до 2.9% след съобщението на Европейската централна банка, че в края на декември ще преустанови програмата си за количествени облекчения. Това ще прекрати купувания от ЕЦБ дълг от 15 млрд. евро на месец. На Стария континент настроенията бяха еднопосочни и мечи след решението на ЕЦБ. Британският FTSE и немският DAX се понижиха с 0.4%, а френският САС – с 0.26%. Много Централни банки са против програмата за количествени облекчения, тъй като тя намалява нетните им приходи от лихви и вчера акциите на Unicredit скочиха с 1.4%, нареждайки се сред отличниците. За деня бяха предвидени новини за лихвените проценти на Норвегия и Швейцария, които оставиха основните лихвени проценти непроменени, като швейцарските банкери заявиха, че са готови да ограничат интереса към франка и че продължават да се придържат към експанзивната си парична политика. Поскъпването на долара пък изпрати златото до най-ниските му стойности за последната седмица при около 1247 долара за тройунция от ценния метал. 

Акценти днес - Среща в Еврогрупата

Днес ще се проведе среща на Еврогрупата, на която ще бъдат обсъдени редица актуални въпроси и проблеми, сред които Брекзит и глобалната търговия.

UniCredit – Седмична     

Новината, че ЕЦБ ще прекрати програмата за количествени облекчения, беше добра за Unicredit и макар и да отстъпи от най-високите стойности за деня, успя да нарасне спрямо предходния ден. Седмичната графика ни показва ниво на подкрепа при около 10 евро, което би било възможно да бъде достигнато, но смятаме, че няма да бъде пробито. Оттук следва, че може да се влезе в средносрочна дълга позиция с първа цел около 15 евро на акция или стойностите при 50-периодната средна, и втора цел – при максимума за последните три години – при около 20 евро на акция.  

USD/JPY– Дневна 

Йената продължава да отслабва спрямо долара още от февруари насам, но през последните два месеца движението е по-скоро отслабено. Може да се каже, че котировките се движат в рейндж. Очакваме краткосрочно понижение до зоната на подкрепа при малко под 112.50.

 Cocoa – Дневна  

На дневната графика на какаото се вижда ясно поетапното понижение на цената, като през последната половин година котировките не са преминавали 2400 долара. Предвид вчерашния скок очакваме да има тест при линията на съпротива, като неин пробив очакваме да изпрати какаото до зоната при 2400 долара, откъдето да последва нов спад. Засега може да се влезе в дълга позиция с цел 2300 долара. 

CAC – Дневна  

След три поредни печеливши сесии, вчера френският индекс не успя да се справи с решението на ЕЦБ и потъна в червената територия. Смятаме, че индексът е малко вероятно да направи втори опит за тест при линията на съпротива и че по-скоро го очаква ново предколедно понижение до следващото психологическо ниво при 4750 пункта.
Коментари: 0