„Китайският GPS” е почти готов

Предстои да бъде изстрелян и последният сателит, който да завърши глобалната навигационна система на азиатската държава

„Китайският GPS” е почти готов

Снимка: БТА

Китай се подготвя да изпрати в космоса и последния сателит, който да завърши глобалната навигационна система на страната, с което ще премахне зависимостта ѝ от американската технология в тази област. Това е значително развитие, защото китайската навигация ще гарантира, че военните системи на Китай ще останат онлайн в случай на конфликт със САЩ, но това също е част от усилията на Пекин да увеличи технологичното си влияние в чужбина, пише CNBC.

Китайската мрежа, известна като Beidou, се състои от 30 спътника, които са ключови за навигацията и съобщенията. Тя е конкурент на Глобалната система за позициониране (GPS), собственост на правителството на САЩ.

„Китайските военни сега имат система, която могат да използват независимо от американската GPS система“, коментира Андрю Демпстър, директор на Австралийския център за изследвания на космическото инженерство.

Страхът е, че ако имаше постоянен конфликт между САЩ и Китай, сега използваната сателитна навигационна система може да бъде отрязан от китайците.

„Най-дълбокото въздействие е, че сега е независим. Той (Китай) вече има система, която е устойчива и може да се използва във времена на конфликти“, казва Кристофър Нюман, професор по космическо право и политика в Университета Нортумбрия, Великобритания.

Китай трябваше да изпрати последния сателит тази седмица, но изстрелването беше отложено поради „технически проблеми“, според официалния уебсайт на Beidou.

Плановете за собствената система на Китай се оформяха в края на 90-те години на миналия век. Първата версия на собствена навигационна система беше в експлоатация до 2000 г., като тя покриваше само територията на Китай. Втората итерация беше завършена до 2012 г. и предостави услуги на Азиатско-Тихоокеанския регион. Тази трета версия, когато бъде завършена, ще означава, че Beidou вече има глобално покритие.

Евентуалното завършване на китайската навигация е част от глобалния напредък на Китай по отношение на технологиите.

„Мрежата на Beidou е емблематична за големите амбиции на Китай по отношение на външната политика. Те заемат много по-глобално място“, каза Нюман. Той добавя, че Beidou е свързана с инициативата „Един пояседин път - мащабен инфраструктурен проект и външнополитически план, който свързва няколко континента чрез железопътни линии, пътища и корабоплаване. Като част от него много държави са взели назаем големи суми пари от Китай - ход, за който Нюман казва, че демонстрира увеличаващата се зависимост към китайските заеми.

Държави като Тайланд и Пакистан вече използват системата Beidou за различни приложения. „Над половината държави в света използват мрежата“, заяви Ян Чангфенг, главен дизайнер на Beidou, цитиран от държавната китайска информационна агенция „Синхуа“.

Коментари: 0