Китайската Geely преговоря за дял в Aston Martin

Британският производител на луксозни коли изпитва сериозни финансови проблеми

Китайската Geely преговоря за дял в Aston Martin

Снимка: Twitter

Китайският автомобилен концерн Geely може да купи дял в луксозния автомобилен производител Aston Martin. Компанията води преговори с инвеститорите и ръководството на британската компания, съобщава Financial Times, позовавайки се на свои източници.

Разговорите могат да доведат до технологично партньорство, а не до пълна инвестиция, казва един от източниците.

Geely, която притежава британската Lotus и шведската Volvo, както и дял в Daimler, е една от няколко групи, с които се преговаря за инвестиции в бизнеса.

Германската Daimler, в която Geely притежава 10%, вече продава някои технологии и двигатели на Aston.

Британският производител на луксозни коли изпитва сериозни финансови проблеми и отчаяно търси инвеститори. Автомобилният концерн потвърди слухове в медиите за евентуална продажба на контролен пакет акции.

Преговори се водят с три страни, пише FT.

Преди време излезе информация, че канадският милиардер Лорънс Строл - баща на състезателя от Формула 1 Ланс Строл - се готви да направи оферта за мажоритарен дял в производителя на луксозни автомобили. Според източници той е готов да инвестира 200 млн. паунда в автомобилния концерн в замяна на 19.9% от акционерния капитал на Aston Martin,. Дали Geely ще инвестира в британския автомобилен концерн в случай на сделка със Строл, все още не е ясно.

Коментари: 0