Китайци ще строят първата високоскоростна линия в Мексико

Очаква се работата по проекта да приключи през декември 2017 г.

Китайци ще строят първата високоскоростна линия в Мексико
224 ~ 1 мин. четене

Китайската компания "China Railway Construction" ще ръководи консорциум, който ще изпълни проект за първия високоскоростен влак в Мексико, който ще е и първи в цяла Латинска Америка, съобщиха от мексиканското правителство.

Проектът е на стойност 50.8 млрд. песо (3.76 млрд. долара) и включва изграждане на жп линия, купуване на оборудване и вагони, както и поддръжка на влака. Той е част от програмата на правителството на президента Енрике Пека Нието да обнови пътническия жп транспорт в Мексико, който почти изчезна през последните десетина години.

"Това ще е първата високоскоростна линия на американския континент. Пътят, който днес отнема два часа и половина, ще се изминава за 58минути със скорост 300 км/ч“, изтъкна министърът на транспорта Херардо Руис Еспарса, цитиран от AFP. 

Консорциумът ще работи с четири мексикански компании и бе единственият, който внесе оферта за 210-километровата линия между столицата и град Керетано. Компаниите, които ще участват при строежа са Prodemex, Constructora y Edificadora Gia, Constructora Teya и GHP Infraestructura Mexicana.

От министерството допълват още, че китайската компания е била единствен участник в търга, след като 16 други компании не са внесли оферти до крайния срок 15 октомври.

Очаква се работата по проекта да започне през декември и да приключи през 2017 г. По новата линия ще могат да се превозват по 23 хил. пътници дневно.

Подкрепи Economic.bg