Климатиците ни топлят икономично

В дългосрочен план инвестицията се избива от по-ниските сметки за ток

Климатиците ни топлят икономично

Снимка: Pixabay

2336 ~ 3 мин. четене
Автор: Serpact

Отоплението в дома се превръща в едно от най-важните съображения за всички живущи, когато започнат да настъпват зимните месеци. Това твърдение важи дори и за районите, където температурите рядко или почти никога не падат под нулата.

В някои държави с по-нисък стандарт на живот разходите, свързани с отоплението, лесно могат надскочат половината от средния бюджет на домакинството за енергия. Именно поради това се смята, че енергийната ефективност е важна цел за онези, които искат да намалят своите сметки и да се възползват от домашният комфорт, пренебрегвайки студа и лятната топлина.

В случай че се нуждаете от нова система за отопление, е от съществено значение да знаете до къде се разпростират потребителските възможности. Днес е напълно възможно да намерите високоефективно и евтино решение, което да ви отоплява в продължение на много години. А всичко това се постига точно с помощта на климатичните инверторни системи.

Колкото по-ефективно, толкова по-добре

Най-елементарната причина, поради която трябва да се доверите на високоефективните системи за отопляне е, че в крайна сметка те ще ви струват много по-малко в дългосрочен план. По принцип климатика спада в тази категория и той често намалява текущите разходи със значителните 70%.

Всеки знае, че повечето, ако не и всички, сгради са снабдени с радиатори. Макар и задоволяващи, те по никакъв начин не могат да надвият модерните технологии, които са видно представени под формата на добре познатото АС (Air Conditioner) за отопление. Внедряването им преобърна представите на домакинските потребители.

Друго важно нещо е да не забравяте, че какъвто и тип АС система да закупите, тя трябва да бъде с подходящите размери. По този начин ще успеете със сигурност да осигурите нужното отопление на конкретното помещение. За да постигнете този резултат, ви съветваме да бъдете крайно наблюдателни в магазина.

Предимства които не са за пропускане

Редица изследвания посочват, че хората са много по-продуктивни, когато работят в климатизирана среда.  Предимствата за целия дом се простират далеч отвъд това да ви предоставят желаната температура. Съществуват доста неща, които не биха били възможни за изпълнение без наличието на климатика, особено през летните месеци.

От работното пространство до дома, той играе ключова роля, допринасяйки за:

  • Завишаване на ефективността през ден;
  • Подобрява качеството на въздуха в стаята, контролирайки влажността;
  • Засилване на дълбокият и спокоен сън;
  • Икономично предоставяне на топлина;
  • Намаляване на стреса и подобряване на благосъстоянието.

Докато голяма част от потребителите се доверяват на неговите топлинни/охлаждащи способности, средството служи и за други забележителни цели. Устройствата  разполагат със система за филтриране, която почиства въздуха от патогенни микроорганизми и отломки. За хората, страдащи от респираторни заболявания, това е чудесен бонус.

Самият процес се осъществява по-доста елементарен и уникален начин. Вместо да се издухва вътрешният въздух, климатика е проектиран да извлича топлината и влажността, като я замества. Това гарантира не само по-хладна среда, но и много по-чиста и подходяща за всички обитатели.

Наистина ли можем да спестим с климатичните системи?

Макар и отговорът на този въпрос да е очевиден, спестяването до голяма степен зависи от енергията, която ще се използва. Като цяло модерните инверторни климатици са в състояние да произвеждат 3 киловата топлина за всеки киловат електричество. Сравнявайки тези стойности с централното отопление, разликата е съществена.

Разбира се, няма как да изключим факта, че първоначалната инвестицията ще бъде доста, имайки предвид закупуването и последвалата инсталация. Но в крайна сметка, както споменахме, поглеждайки в перспектива, това наистина ще ви се отрази положително на бюджета.

Преди да определите мястото на инсталация е важно да имате и доверен източник, от който да закупите желаната система. Посещавайки онлайн сайтът на termos.bg, вие ще разполагате с възможността да взаимодействате с истински професионалисти от тази сфера. Богатият им каталог е само част от преимуществата, на които ще се натъкнете.

Подкрепи Economic.bg